Nastavak 47. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH


6.12.2013. Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju, na nastavku 47. redovnog zasjedanja Informaciju o stanju privrede na području Brčko distrikta BiH.


Image for news
Gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić kazao je da se pripremljena informacija Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu zasniva na statističkim pokazateljima i kretanjima u oblasti privrede.
"Sada smo u obavezi da preduzmemo odgovarajuće mjere kako bi se unaprijedila privreda na prostoru Brčko distrikta BiH. Prateći sve ključne parametre došli smo do zaključka da svako Vladino odjeljenje ima prostora, sa svoje tačke gledišta, da sugeriše i predloži mjere s ciljem stvaranja olakšica u funkcionisanju privredne djelatnosti na području Distrikta", naglasio je gradonačelnik Domić.
2013-12-06-47_sjednica_Vlade-4
Na prijedlog Odjeljenja za javne poslove Vlada je donijela Odluku o visini godišnje naknade za upotrebu puteva koja se plaća pri registraciji vozila u Brčko distriktu BiH.
Šefica resornog odjeljenja Svjetlana Čivčić objasnila je da se današnjom odlukom uvodi  jedan obrazac kao sastavni dio zahtjeva prilikom registrovanja vozila.
"Ovom odlukom uvodi se smanjenje visine naknade od oko 30 posto za teretna vozila, autobuse i priključna vozila, dok za putnička vozila nema ni smanjenja, ni povećanja visine naknade. Smatramo da ćemo ovim umanjenjem ostvariti povećanje prihoda“, istakla je Čivčićeva, naglašavajući da odluka stupa na snagu 1. januara  naredne godine, te da će ti prihodi biti direktni prihodi JP „Putevi“.

2013-12-06-47_sjednica_Vlade-3
S dnevnog reda povučen je Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za period januar – septembar 2013. godine te je isti vraćen na doradu zbog postojanja izvjesnih nepravilnosti.
Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o arbitražnom postupku po tužbi "Higra" Bijeljina.
Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Amir Trobradović istakao je da je ova informacija razmatrana radi informisanja Vlade o arbitražnom postupku koji se vodi pred Međunarodnim arbitražnim sudom u vezi sa tužbom "Higre" Bijeljina protiv Brčko distrikta BiH, ističući da je obaveza informisati javnost o detaljnom postupku, analizi i koracima koji su preduzimani u okviru nadležnosti Odjeljenja za komunalne poslove.

2013-12-06-47_sjednica_Vlade-2

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je zaključak da će angažovanje pripravnika koji nisu nostrifikovali diplome, a raspoređeni su za rad u organima javne uprave i u institucijama Brčko distrikta BiH, biti izvršeno u roku od 120 dana od dana donošenja ovog zaključka. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao kako namjerava preduzeti sve adekvatne radnje da Odjeljenje za obrazovanje započne proces nostrifikacije visokoškolskih diploma te da će na tome ubuduće insistirati s obzirom da je Apelaciona komisija još prije nekoliko mjeseci dodijelila nadležnost za nostrifikaciju diploma Odjeljenju  za obrazovanje.
Razmatranje Odluke o prestanku obaveze uplate vodne naknade kao i Izvještaja o realizaciji projekta "Kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda Brčko distrikta BiH" povučeno je sa dnevnog reda današnje sjednice te će biti kandidovano na narednom zasjedanju Vlade.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o sticanju nekretnine, bez naknade, označene kao k.č. broj 251/4 KO Gredice.