Nastavak 46. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

2.12.2013. U nastavku 46. redovnog zasjedanja Vlada je razmatrala Nacrt Zaključka u vezi s Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH, predloženog od poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Siniše Golića.

Image for news

Vlada Distrikta konstatovala je da razmatranje nacrta navedenog zakona ne bi bilo svrsishodno i nije podržala njegovo donošenje, jer je nakon analize utvrđeno da je tekst nacrta ovog zakona istovjetan sa tekstom nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH koji je Vlada Brčko distrikta BiH svojom odlukom odobrila i dostavila Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Na današnjem zasjedanju Vlada je primila k znanju Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za mjesec oktobar.

Vlada Distrikta primila je k znanju Izvještaj Službe za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina za period od 1. 1. do 30. 9. 2013. godine, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove.

Članovi Vlade primili su k znanju Informaciju o stanovima koji se vode u popisnim listama Odjeljenja za javne poslove.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić podsjetio je da problem legalizovanja bespravno izgrađenih objekata već oko trinaest godina nije riješen.

2013-12-02-Nastavak_46_RSV-Anto_Domic

"Današnja informacija je zapravo sagledavanje trenutnog stanja u kojem se nalazimo jer se taj posao u posljednje vrijeme počeo rješavati nešto ubrzanijim tempom", istakao je gradonačelnik Domić.

On je objasnio da prema razmatranom izvještaju postoji oko 800 predmeta koje je potrebno riješiti, gdje su ljudi u posjedu imovine godinama a da nisu vlasnici te imovine, što čini izvjestan problem.

"Vlada je u obavezi da stvori pretpostavke za ubrzano rješavanje tih predmeta s prijedlogom mjera kako bi ovaj posao konačno bio priveden kraju, a onda ćemo zasigurno biti u prilici da preciznije sagledamo sve aspekte koji se tiču rješavanja pravnog statusa imovine u Brčko distriktu BiH", naglasio je gradonačelnik Domić, ističući i problem da se pojedinim predmetom bavi više organa uprave jer nije utvrđeno u čijoj su nadležnosti.

Nakon razmatranja Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju:

- Informaciju u vezi s predloženom izmjenom liste prioritetnih projekata za 2012. godinu i utvrđene liste projekta za 2013. godinu za finansiranje sredstvima Fonda za reformu javne uprave,

- Informaciju o sticanju nekretnina, uz naknadu, označenih kao k.č. broj 739/2 i k.č. 739/3 katastarska oblast Brezovo Polje.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o pozivu upućenom od Ureda visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija vladama zemalja – članica da imenuju predstavnika za učešće u dodjeli nagrade Ujedinjenih nacija za oblast ljudskih prava za 2013. godinu, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, 10. decembra 2013. godine.