Nastavak 44. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

18.11.2013. U nastavku 44. redovnog zasjedanja Vlada Distrikta primila je k znanju Izvještaj o radu Inspektorata Brčko distrikta BiH za period VII – IX 2013. godine.

Image for news

Šefica Inspektorata Brčko distrikta BiH Senada Garić kazala je da je izmjenama i dopunama zakona o inspekcijama predviđeno da Inspektorat jednom godišnje kvartalno podnosi Izvještaj Vladi o radu Inspektorata.

2013-11-18-44_RSV-Nastavak-Senada_Garic

"Razmatrani Izvještaj se ne razlikuje u odnosu na prethodne izvještaje jer je rađen po istoj metodologiji i konceptu, samo je ranije bio uklopljen u kompletni izvještaj o radu Vlade tako da nije imao neku posebnu pažnju. U ovom kvartalu imali smo 28 % prebačaj u odnosu na planirane veličine uz dosta pitanja od kojih je na dobar dio i odgovoreno. Tokom današnje sjednice postavilo se pitanje nenadležnosti određenih oblasti koje nisu pokrivene inspekcijskim nadzorom, kao što je pitanje uplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenika na području Brčko distrikta BiH, problem upravljanja grobljima i određenim dijelom vodosnabdijevanja s obzirom da inspekcije entitetskih fondova nemaju nadležnosti da vrše inspekcijski nadzor na području Brčko distrikta BiH", istakla je Garićeva.

Ona je iskazala zadovoljstvo jer je uz Izvještaj o radu Inspektorata, koji obuhvata 19 upravnih oblasti, članovima Vlade dato na razmatranje kako i na koji način da se riješe oblasti koje nisu pokrivene.

"Zakon o javnoj upravi je u proceduri, a Inspektorat apeluje Vladi da se konačno pokrije ta oblast i jasno utvrdi ko upravlja i u čijim su nadležnostima pojedina područja rada", naglasila je Garićeva.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informacije u vezi s analizom aktivnosti Vlade Brčko distrikta BiH na planu otvaranja novih radnih mjesta i očuvanje postojećih radnih mjesta u Brčko distriktu BiH za 2013. godinu na zahtjev poslanika Mustafe Sinanagića.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Mustafa Nuković istakao je da se aktivnosti na planu otvaranja novih i očuvanju postojećih radnih mjesta odvijaju u nekoliko pravaca.

2013-11-18-44_RSV-Nastavak-Mustafa_Nukovic

"To se najprije odnosi na izdvajanje sredstava za podsticaje Brčko distrikta BiH privrednicima jer smatramo da se na osnovu tih aktivnosti smanjuje trend otpuštanja zaposlenih jer je prema analizama Zavoda za zapošljavanje utvrđeno da je došlo do blagog povećanja broja zaposlenih u odnosu na prošlu godinu.

On je dodao da će jedan od postavljenih uslova biti taj da podsticaj ostvaruju firme koje imaju najmanje 80 % zaposlenih sa evidencije Zavoda za zapošljavanje", kazao je Nuković, ističući da je to samo jedna od podsticajnih mjera za budući period.

Nuković je još naveo da Vlada i Skupština također izdvajaju određena sredstva kroz program aktivne politike zapošljavanja koji je u završnoj fazi, a u okviru kojeg će do kraja godine biti zaposleno oko 140 osoba.

Prema njegovim riječima jedna od mjera je i zapošljavanje pripravnika u privatnom sektoru, a provedene analize će potvrditi učinkovitost navedenih mjera.