Nastavak 42. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

4.11.2013. Vlada Distrikta je u nastavku 42. zasjedanja primila k znanju Izvještaj o izvršenju budžeta Brčko distrikta BiH za septembar 2013. godine.

Image for news
Direktor Direkcije za finansije Mato Lućić kazao je da su ostvareni prihodi u budžetu za septembar ove godine iznosili 15,9 miliona konvertibilnih maraka, a rashodi 24,3 miliona.  "Septembar je bio mjesec u kojem je potrošeno najviše para od kako postoji Brčko distrikt BiH", istakao je Lučić, navodeći da je u istom mjesecu prošle godine potrošeno oko devet miliona maraka manje nego u istom periodu ove godine. On je istako da napreduje i izvršenje kapitalnog budžeta i za devet mjeseci ove godine plaćeno je 14,1 miliona konvertibilnih maraka, dok je još 10,5 miliona  rezervisano i ukoliko bi se utrošilo do kraja godine, izvršenje kapitalnog budžeta bilo bi oko 25 miliona, što do sada nije bio slučaj.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Izvještaj o radu Policijskog odbora za period  juli – septembar 2013. godine.
2013-11-04-42_RSV-Nastavak-Sala
U nastavku 42. zasjedanja Vlada je usvojila Akcioni plan – mjere i aktivnosti za realizovanje preporuka Ureda za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH, po Izvještaju o reviziji učinka "Učinkovitost Vlade Brčko distrikta BiH u rješavanju žalbi građana na rad javne uprave" uz zaključak da u roku od 30 dana prilagode podzakonski akti kako bi se jasnije definisale nadležnosti Odsjeka za žalbe i pritužbe građana na rad javne uprave u Brčko distriktu BiH.
Na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje Vlada je dala saglasnost na usvajanje programa obrazovne i kulturne suradnje između Ministarstva ljudskih resursa Mađarske i Ministarstva civilnih poslova BiH.
Na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlada Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o usvajanju programa subvencioniranja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta za 2013. godinu.
Mustafa Nuković, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je na konferenciji za medije, upriličenoj po završetku 42. redovne sjednice Vlade, da podsticaji idu na bazi odobrenih kredita koje procijene banke gdje Vlada plaća 50 posto od kamate.
2013-11-04-42_RSV-Nastavak-Mustafa_Nukovic
„Ovim programom definisano je da su podnosioci zahtjeva obavezni da, pored izmirenih poreznih obaveza, moraju izmiriti i obaveze prema penzijskim fondovima“, pojasnio je Nuković.
Nuković je još dodao da prema podacima kojima se raspolaže samo prema penzijskom Fondu RS dug u proteklom periodu iznosi preko 10 miliona maraka, dok razne vrste podsticaja, godišnje koristi oko 1000 firmi.
Članovi Vlade su na današnjem zasjedanju usvojili Odluku o preispitivanju preporuke Komisije za javno-privatno partnerstvo u Brčko distriktu BiH od 2. 12. 2012. godine. To se, naime, odnosi na upućeni zahtjev za davanje saglasnosti na prenos Dijaliznog centra sa pravnog lica "Fresenius Medical Care BH" d.o.o Sarajevo na zdravstvenu ustanovu  "Fresenius Medical Care Centar za dijalizu" d.o.o Brčko distrikt BiH, osnovanoj s ciljem pružanja zdravstvenih usluga u skladu sa ugovorom o realizaciji projekta obezbjeđivanja usluga dijalize u centru za dijalizu Brčko distrikta BiH na ugovorenim osnovama po principu javno-privatnog partnerstva koji je zaključen sa Vladom Brčko distrikta BiH 20. 9. 2010. godine.
Sa dnevnog reda povučeno je razmatranje Informacije o izgradnji spomenika pripadnicima Vojske RS ispred Doma kulture u Brčkom koja će biti kandidovana na sljedećem redovnom zasjedanju.
Vlada je primila k znanju dopunu Informacije o utrošku sredstava za usluge medija u organima javne uprave za period 2008. i 2009. godina.