Nastavak 28. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

19.7.2013. Vlada Brčko distrikta BiH je u nastavku 28. redovnog zasjedanja jednoglasno usvojila Smjernice za izradu zakona o lovstvu.
Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji projekta autobuska stanica, te je razmatrano rješavanje ovog dugogodišnjeg  problema.

Image for news

Nakon redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH gradonačelnik Anto Domić istakao je da je u proteklom periodu u više navrata na kolegijima i sjednicama Vlade raspravljano autobuskoj stanici i da se došlo do informacije da se godinama nije ispostavljala faktura za korištenje objekta te da postoji sudski spor između Brčko distrikta BiH i korisnika objekta, kao i da Vlada nije ništa preduzela po tom pitanju.

„Dugo se nije znao status autobuske stanice. Izvjesno vrijeme se tumačilo da je objekat privatizovan, a poslije da nije. Imajući u vidu da se, razjašnjavajući aneks ugovora na privatizaciju “Lasera”, ipak shvatilo da nije privatizovan, službenici u Uredu za upravljanje javnom imovinom su se ignorantno odnosili prema javnoj imovini i obavezi da sakupljaju prihode, a ne bih amnestirao ni Direkciju za finansije koja upućuje fakture. Niko od nadležnih nije posvećivao pažnju ovom pitanju i insistirat ću do kraja da se utvrdi pojedinačna odgovornost osoba koje su trebale a nisu uradile ono što im je zakon naložio”, istakao je Domić.

On je naveo da je Ured za upravljanje javnom imovinom jedan vremenski period fakturisao i naplatio fakturu korisniku ovog prostora i dodao da Vlada još uvijek nije dobila odgovor zašto fakture za ovaj prostor nisu fakturisane do kraja.

“Sada započinjemo proceduru raspisivanja javnog poziva za idejno rješenje autobuske stanice nakon čega ćemo donijeti odluku o načinu i metodologiji izgradnje ovog objekta”, zaključio je gradonačelnik.

 2013-07-19-Vlada2

Nakon razmatranja Vlada je primila k znanju Informaciju o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji Brčko distrikta BiH i Informaciju o stanju javnih puteva u Brčko distriktu BiH i donijela zaključak da se pronađe alternativno rješenje  za trenutno stanje nastalo zbog prekida linijskog prevoza i neodržavanja javnih puteva u Brčko distriktu BiH.

„Problem je što nismo potpisali ugovor s izvođačem za održavanje puteva u gradu. Mi imamo raspisana dva tendera, više puta smo imali i prigovora i žalbi ponuđača i trenutno imamo takvo stanje da smo uspjeli otvoriti ponude, ali su upućene žalbe Komisiji za žalbe u Sarajevu. Nismo još dobili odgovor, a dok to ne dobijemo, ne možemo sklopiti ugovor. Na Vladi smo razmatrali informaciju prelaznog rješenja i gradonačelnik je dao zaduženje pravnoj službi da pokuša naći neko alternativno rješenje. Kada je u pitanju linijski prevoz tender je objavljen, zajednički su ga pripremili Odjeljenje za javne poslove i Odjeljenje za obrazovanje. Radi se o linijskom prevozu putnika i prevozu učenika. Namjera nam je bila da raspišemo tender gdje bi sklopili okvirni sporazum na tri školske godine. Međutim, Komisija za izbor ponuđača je predložila gradonačelniku da se taj postupak poništi i da idemo ponovo u raspisivanje tendera. Komisija je navela nekoliko razloga za poništenje postupka. Jedan od njih je što nisu dobili tri validne ponude kako to nalaže Zakon o javnim nabavkama. Ugovor s prevoznikom  koji je do sada vršio linijski prevoz i prevoz učenika istekao je zaključno sa 30. junom 2013. godine. Mi imamo pravo da produžimo ugovor tom prevozniku, i već smo ga produžavali, te smo ponudili mogućnost produženja još dvanaest mjeseci. On nam do sada nije odgovorio“, rekla je šefica Odjeljenja za javne poslove Svjetlana Čivčić.

2013-07-19-Vlada3

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH primili su k znanju sljedeće informacije:

- Informacija o sticanju nekretnine, uz naknadu, označene kao k.č. 2504/2 KO Brčko 1

- Informacija o sticanju nekretnine, uz naknadu, označene kao k.č. 349/360  KO Gredice

- Informacija o sticanju nekretnine, bez naknade, označene kao k.č.750/2 KO Brezovo Polje

- Informaciju o sticanju nekretnine, uz naknadu, označene kao k.č.1828/1 KO Brčko 2.

Vlada Brčko distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o realizaciji projekta izgradnje Doma kulture Brka.