Nastavak 26. redovite sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH

5.7.2013. Vlada Brčko Distrikta BiH je u nastavku 26. redovitog zasjedanja donijela Odluku o utvrđivanju kriterija i načina dodjele stipendija redovitim studentima Brčko Distrikta, kao i Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovitim studentima za razdoblje od 1. 1. do 31. 12. 2013. godine.

Image for news

Prema ovoj Odluci stipendije se dodjeljuju redovitim studentima visokoškolskih ustanova koji imaju prebivalište u  Distriktu, koji su upisali drugu i starije godine studija, kao i studentima prve godine studija koji su u školskoj (akademskoj) 2012./2013. godini upisali prvu godinu studija čiji studij financira država, entitet ili županija na proračunu, a bili su proglašeni učenicima generacije prethodne školske godine u nekoj od srednjih škola u Brčko Distriktu BiH.

Predstojnik Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta Momčilo Poljić je naglasio da su napravljeni određeni pomaci u smislu da su usvojeni kriteriji objektivniji nego do sada te da će izvrsnost biti na prvome mjestu.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-2

„Odjel će odmah krenuti u proceduru raspisivanja javnoga poziva, potom će se kandidati objektivno bodovati sukladno utvrđenim kriterijima, a na ovaj način bit će odobreno 250 stipendija“, istaknuo je Poljić.

On je dodao da je opredjeljenje Vlade bilo da se ipak više podrži upis i stipendiranje prirodnih i tehničkih znanosti, a manje društvenih znanosti.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicija grantovi pojedincima i grantovi neprofitnim organizacijama za 2013. godinu po javnom pozivu u Odjelu za gospodarski razvitak, šport i kulturu od 22. 5. 2013. godine.

Na današnjem zasjedanju Vlada je dala suglasnost na Nacrt Protokola o suradnji u oblasti obrazovanja između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Razmatranu Informaciju o prioritetnim projektima za 2012. godinu i utvrđenoj listi projekata za 2013. godinu za financiranje sredstvima Fonda za reformu javne uprave Vlada je također primila k znanju.

Na prijedlog Odjela za javni registar Vlada je donijela Odluku o visini naknade za korištenje podataka premjera i katastra nekretnina i vršenja usluga.

Sa dnevnoga reda povučeno je Izvješće o državnoj pomoći kako bi se otklonili postojeći nedostaci, a onda će isti biti ponovno razmatran na nekom od sljedećih zasjedanja.

Vlada Brčko Distrikta BiH primila je k znanju Informaciju o novopristiglim poslovnim inicijativama te je usvojen zaključak kojim se zadužuje Odjel za gospodarski razvitak, šport i kulturu da u suradnji s drugim odjelima dostavi informaciju o stanju u gospodarstvu koja će sadržati i strateško djelovanje naspram gospodarskih inicijativa.

Gradonačelnik Brčko Distrikta dr. Anto Domić je izrazio potrebu za proaktivnim djelovanjem, u smislu ponude onoga što imamo, naglašavajući kao poticaj za gospodarski razvitak lokalitete  „Interpleta“, "Izbora" i bivše vojne baze u Krepšiću gdje postoje veliki kapaciteti kako bi se na transparentan i zakonit način iznašla rješenja za te lokalitete.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-3

Na ovome zasjedanju Vlada Brčko Distrikta BiH je primila k znanju i Informaciju o gradnji spomenika civilnim žrtvama rata.

Pored toga, na ovome zasijedanju Vlade bilo je riječi i o poduzetim aktivnostima Odjela za javni registar o  načinu rješavanja zahtjeva fizičkih i pravnih osoba što je nakon sjednice u izjavi novinarima  pojasnila predstojnica resornog Odjela Cvijeta Tanasić.

2013-07-05-Nastavak_26_RSV-4

Naime, od  15.7.2013. godine  ovaj odjel neće izdavati izvode iz službene evidencije i vršiti ovjere preslika dokumenata na zahtjev fizičkih i pravnih osoba nego će iste za službene potrebe Odjel za javni registar vršiti isključivo  na zahtjev nadležnog organa uprave i institucija službenim putem.