Nastavak 20. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

24.5.2013. U nastavku 20. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta BiH ponovo je povukla sa dnevnog reda Nacrt Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu, zbog postojanja izvjesnih neusaglašenosti.

Image for news

Sa dnevnog reda povučen je i Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija i načina dodjele stipendija redovnim studentima Brčko distrikta BiH kako bi se do naredne sjednice u ove kriterije ugradili još dodatni pravni okviri.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, kao i Odluku o imenovanju članova i zamjenika člana Policijskog odbora.

Razmatranje i usvajanje Nacrta Odluke o imenovanju predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH za Bosnu i Hercegovinu – Predsjedavanje CEFTA 2006 sporazumom povučeno je sa dnevnog reda današnje sjednice.

Članovi Vlade su primili k znanju Izvještaj o reviziji učinaka "Učinkovitost Vlade Brčko distrikta BiH u rješavanju žalbi građana na rad javne uprave".

2013-05-24-Nastavak_20_RSV-1

Ured za reviziju proveo je reviziju učinkovitosti Vlade Brčko distrikta BiH u postupku rješavanja žalbi građana na rad javne uprave upućenih putem službe za žalbe. Nakon predstavljanja nalaza u ovoj reviziji učinaka, vidljivo je da postojeći sistem i proces rješavanja žalbi građana nije učinkovit. Tokom reforme javne uprave, uspostavljena služba za žalbe je mijenjala svoj naziv i obim poslova, te mijenjala položaj na hijerarhijskoj ljestvici javne uprave. Uočene su prepreke sistemskog karaktera, a revizijom je utvrđeno preklapanje nadležnosti ove službe i mehanizama za žalbe u Brčko distriktu BiH. Stoga je Vlada usvojila zaključak da se u određenom roku napravi akcioni plan kako bi se na adekvatan način pozicionirala služba za žalbe, odnosno Odsjek za žalbe, ljudska prava i komunikacije sa građanima pri Sektoru za informisanje Vlade Brčko distrikta BiH, što bi omogućavalo izvršavanje svih obaveza u skladu sa zakonom. Nezadovoljstvo radom Vladine službe za žalbe i pritužbe građana iskazao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić koji je u izjavi medijima, nakon ove sjednice, najavio preduzimanje hitnih mjera s ciljem dovođenja ove institucije u funkcionalno stanje.

"U narednih nekoliko dana Vlada mora donijeti plan o ponovnom stavljanju ureda u zadovoljavajuće funkcionalno stanje.

Na ovoj sjednici Vlada je primila k znanju Informaciju o realizaciji revidiranog akcionog plana  reforme javne uprave u BiH, reformska oblast "Upravljanje ljudskim resursima".

Informacija u vezi s rješavanjem pitanja autobuske stanice u Brčkom, koja je na današnjoj sjednici Vlade razmatrana, vraćena je na doradu zbog niza manjkavosti.

Naime, privatizovano državno preduzeće ODP "Laser" Brčko, koji je sklopio ugovor o zakupu autobuske stanice u Brčko distriktu BiH, predmet je sudskog postupka s ciljem izmirenja duga po osnovu neplaćanja zakupnine, koja je tada iznosila 21.620 KM, i vraćanja imovine u posjed. Tužba je pokrenuta u drugoj polovini 2009. godine dok se prvostepena presuda, prema informacijama Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH, očekuje tokom šestog mjeseca tekuće godine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić potvrdio je da se očekuje da se spor završi, ali da nezavisno od toga postoji nekoliko privatnih privrednih inicijativa s težnjom da investiraju u izgradnju autobuske stanice u Brčkom.

2013-05-24-Nastavak_20_RSV-3

Ured za upravljanje javnom imovinom nije se snašao kad je u pitanju rješavanje ovog problema niti su uspostavili sistem fakturisanja za naplatu korištenja autobuske stanice, a ni strategiju šta činiti s tim problemom. Stoga, donesen je zaključak kojim se zadužuje Ured za upravljanje javnom imovinom da za sedam dana na sjednicu Vlade dođe s konceptom kako i na koji način pristupiti rješavanju ovoga pitanja.

Na prijedlog šefa Odjeljenja za javnu sigurnost Uroša Vojnovića članovi Vlade su usvojili Odluku o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava za pozicije grantovi neprofitnim organizacijama odobrenih budžetom za fiskalnu 2013. godinu, kao i Odluku o usvajanju utroška tih sredstava u Odjeljenju za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH.