Nastavak 153. redovne sjednice Vlade Brčko distrikta BiH

2.11.2012. Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je, na nastavku 153. redovne sjednice, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i organizaciji obavljanja javnog prevoza lica i tereta u Brčko distriktu BiH.

Image for news

Pravilnikom će se razraditi donošenje plana javnog prevoza putnika na području Brčko distrikta BiH, mogućnost izmjene redova vožnje u određenim uslovima, procedura za izbor prevoznika, kapaciteti za javni prevoz koji će zadovoljiti potrebe stanovnika Brčko distrikta BiH, prava i obaveze prevoznika i posade autobusa, prava i obaveze putnika uključujući i učenike, prevoz invalidnih lica, izdavanje voznih karata, određivanje i obilježavanje autobuskih stajališta i način informisanja putnika o javnom prevozu.

Članovi Vlade usvojili su Nacrt Odluke o dopuni Odluke o obavljanju djelatnosti od općeg interesa koja ima pravni osnov u zaključku Skupštine Brčko distrikta BiH, a u vezi s prikupljanjem i zbrinjavanjem pasa lutalica. Ovu djelatnost obavit će JP “Komunalno Brčko”za šta je utvrđen fiksni iznos novčanih sredstava od 100.000, 00 konvertibilnih maraka godišnjem nivou.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o određivanju koncesionog projekta i odobravanju studije ekonomske opravdanosti za projekat „Eksploatacija podzemne pitke vode na lokalitetu Maoča, Brčko distrikt BiH “, koji je  dostavio „BLUE GOLD“ d.o.o. Brčko.

Članovi Vlade usvojili su zaključak da će sve naredne zahtjeve za dodjelu koncesije Vlada rješavati po hitnom postupku te da se pokrene procedura eventualnih izmjena zakonskih i podzakonskih akata iz ove oblasti s ciljem njihovih usaglašavanja kako bi se ova pitanja što efikasnije rješavala.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Nacrt Odluke o utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava iz Budžeta Brčko distrikta BiH za 2012. godinu u Odjeljenju za komunalne poslove i Program utroška sredstava na osnovu kojih se dodjeljuje JP "Komunalno Brčko" novčani iznos od 100.000,00 KM za nabavku ukrasnog materijala, pripremanje i ukrašavanje javnih površina i objekata na području Brčko distrikta BiH za vrijeme praznika.

Članovi Vlade usvojili su i Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava sa pozicije grantovi u Odjeljenju za obrazovanje kojom se iznos od 1.607.000,00 KM mijenja i glasi 1.652.000,00 KM.

Izmjena odluke uslijedila je nakon usvajanja rebalansa Budžeta Brčko distrikta BiH za fiskalnu 2012. godinu kojim su odobrena dodatna novčana sredstva koja su planirana za naknadu troškova prevoza učenika osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH, koji ostvaruju zakonsko pravo na isti.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je nacrte odluka o davanju saglasnosti u vezi s Odlukom o upisu 250 redovnih studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu u Brčkom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i planom upisa studenata u prvu godinu na Univerzitetu u Sarajevu – Odjeljenje u Brčko distriktu BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je revizorski izvještaj finansijskog poslovanja Odjeljenja za komunalne poslove za 2011. godinu i primila k znanju Akcioni plan za realizovanje preporuka iz revizije.

Vlada Brčko distrikta BiH, također, primila je k znanju Izvještaj o radu Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH za juli i august 2012. godine te Informaciju o dostavljanju podataka firmi INOVA o podatku sa kojom prosječnom količinom čvrstog otpada Brčko distrikt BiH raspolaže na godišnjem nivou.