Od 20. jula zabranjena sva javna okupljanja na području Brčko distrikta BiH

16.7.2020. Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH izdaje

Image for news

N A R E D B U 

Član 1. 

Zabranjuju se, počevši od 20. 7. 2020. godine, sva javna okupljanja na području Brčko distrikta BiH.

Član 2. 

Zabranjuje se, počevši od 20. 7. 2020. godine, organizovanje svečanosti i proslava u ugostiteljskim objektima na području Brčko distrikta BiH. 

Član 3. 

(1)     Sugeriše se svim organizatorima skupova i okupljanja zakazanih u periodu do 20. 7. 2020. godine da iste otkažu. 

(2)     Ukoliko organizatori ne postupe u skladu sa stavom (1) ovog člana , isti su dužni Štabu za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH dostaviti spiskove svih učesnika okupljanja, radi kasnijeg provođenja mjera u vezi s ispitivanjem epidemiološke situacije na području Brčko distrikta BiH. 

Član 4. 

Nalaže se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na području Brčko distrikta BiH, da svoj rad organizuju na način da osiguraju: 

a)      fizičku udaljenost u ugostiteljskim objektima na način da za jednim stolom ne mogu da sjede više od dva lica, osim ako su u pitanju roditelji i maloljetna djeca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezan razmak od 2 m između stolova

b)      ograničenje ukupnog broja lica u ugostiteljskim objektima na način da je pri ulasku u objekat vidno istaknuta brojčana oznaka koja predstavlja ukupan broj lica (gosti i zaposleni u objektu) koja mogu biti u objektu u isto vrijeme, a koji se dobija na način da se površina objekta na kojoj se pruža ugostiteljska usluga podjeli sa 2,5

c)      udaljenost muzičara i izvođača od lica u ugostiteljskom objektu u razmaku od 4 m, a razmak između muzičara i izvođača od 2 m.

Član 5. 

Zadužuje se Ured gradonačelnika – Inspektorat da započne s pojačanim kontrolama poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, i to na način da kontrolu vrše najmanje dva puta u toku jednog dana istog objekta. 

Član 6. 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u „Službenom glasniku Brčko distrikta Bosne i Hercegovine“.