Nakon probnog rada fabrike vode otpočelo ispiranje vodovodnih cijevi



9.7.2010. godine. Nakon probnog rada brčanske Fabrike vode pušten je sistem pogona fabrike u cijelu vodovodnu mrežu, kako bi se izvršilo ispiranje glavnog cjevovoda i sekundarnih vodovodnih mreža. Ovaj proces trajat će deset do petnaest dana, saopćio je na pres konferenciji šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta Predrag Ljubojević.

Image for news
"Probni rad je urađen na fabrici vode i sada nam je cilj da pokušamo očistiti vodovodne cijevi. U toku probnog rada fabrike vode Javno zdravstvo Brčko distrikta radilo je analize kvaliteta vode, a pored njih provjeru je vršio i Zavod za zaštitu zdravlja Federacije BiH u Sarajevu i Institut za zdravlje iz Banja Luke. Rezultate koje smo dobili nakon ispitivanja pokazali su da je voda dobrog kvaliteta i građani će je moći piti ", kazao je Predrag Ljubojević.

On je istakao da Fabrika vode neće raditi punim kapacitetom od 330 litara u sekundi jer  cjevovodi koji sada postoje ne bi mogli izdržati toliki pritisak, te dodao da će potrebe građana Brčko distrikta zadovoljiti rad kapacitetom do 220 litara u sekundi.

"Institut građevinskog fakulteta iz Sarajeva trenutno radi na projektovanju novog cjevovoda i nakon toga ćemo pristupiti obezbjeđivanju novčanih sredstava kako bi stvorili uslove za rekonstrukciju postojećeg cjevovoda", kazao je Ljubojević.

Prema njegovim riječima trenutno nije moguće utvrditi koliko će ispiranje cjevovoda biti uspješno. Napomenuo je da će se analize vode, koja će se isporučivati građanima, svakodnevno provjeravati.

Javno komunalno preduzeće Brčko distrikta BiH, koje će upravljati Fabrikom vode koja je otvorena 8. juna, blagovremeno će obavještavati građane o tačnoj dinamici ispiranja cjevovoda.