Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u posjeti Brčko distriktu BiH

23.7.2013. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić sa saradnicima sastao se danas sa zamjenikom gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem, šeficom Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđom Nikolić i predstavnicima brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja gdje je dogovorena konkretna saradnja s ciljem poboljšanja zdravstvenih usluga pacijentima.

Image for news

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Esed Kadrić zahvalio se ministru Staniću što je danas sa saradnicima boravio u Brčkom, gdje su razgovarali o mnogim važnim temama koje se tiču zdravstva kako osiguranika Brčko distrikta BiH, osiguranika RS i općina koje gravitiraju u Brčko distriktu BiH.

„Insistirat ćemo i na saradnji sa federalnim ministarstvom zdravlja kako bismo mogli da osiguramo reciprocitet u saradnji i razmjeni iskustava i da na neki način osiguramo, iznad svega, zadovoljstvo naših pacijenata, kako Brčko distrikta BiH tako i susjednih općina“, rekao je zamjenik gradonačelnika Kadrić.

“Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će produžiti ugovor za brčanskom Bolnicom za pružanje usluga, koji je istekao 30. 6. 2013. godine, kako bi se stanovništvo Pelagićeva i Donjeg Žabara moglo i dalje liječiti u Distriktu. Dogovorili smo i da unaprijedimo saradnju za pacijente iz Distrikta koji žele da se liječe u zdravstvenim ustanovama u Banjoj Luci kao i u vrhunskom Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, koja postiže evropske rezultate u saniranju sportskih povreda, operacijama kuka i ramena, rehabilitaciji djece i odraslih ”, istakao je Stanić.

On je dodao da će Institut za javno zdravstvo u Banjoj Luci, koji ima značajne kapacitete, sklopiti ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji s javnim zdravstvom u Distriktu za prevenciju bolesti, statističke usluge, usluge higijene, kontrole hrane i vode i ostalih laboratorijskih usluga. Stanić je istakao i da će, na osnovu današnjih dogovora, timovi ljekara iz Banje Luke dolaziti da operišu u Brčko te da će stručnjaci iz Distrikta imati priliku da odlaze na edukaciju u Banju Luku.

2013-07-23-Ministar_zdravlja_RS_u_posjeti_Brckom-2

Šefica Vladinog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić istakla je da će saradnja između zdravstva Republike Srpske i Brčko distrikta BiH funkcionisati u budućnosti na višem nivou, ali da će slična saradnja uslijediti i sa resornim ministarstvom Federacije BiH s čijim će se predstavnicima sastati u septembru.

“Nadam se da će pacijenti biti zadovoljniji, što i jeste cilj današnjeg sastanka. Najveća podrška nam je potrebna za javno zdravstvo i prevenciju bolesti što ćemo, nadam se, postići saradnjom sa reprezentativnim ustanovama iz Banje Luke”, zaključila je Nikolićeva.

Radnom sastanku u Brčkom prisustvovali su rukovodioci značajnih ustanova iz Banje Luke koji postižu visok kvalitet liječenja, kao što su Institut za javno zdravstvo, Klinički centar, Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.