Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH boravio u Distriktu

11.7.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šefica Odjeljenja za javni registar u Vladi Cvijeta Tanasić sastali su se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Federacije BiH Predragom Kurtešom u sklopu njegove službene posjete Distriktu te su riješena neka tehnička pitanja u smislu pojednostavljenja procedura u procesu sticanja entitetskog državljanstva Federacije BiH.

Image for news
Dogovoreno je da se reguliše pitanje nabavke obrasca koje je potrebno za izdavanje državljanstva.
"Potrebno je da gradonačelnik Brčkog uputi pismo s prijedlogom da se ovdje otvore uredi Federalnog ministarstva gdje bi njihovi ljudi radili na izradi ovih uvjerenja, a mi bismo osigurali prostor. Na taj način zasigurno bi se riješile gužve, ali i skratio postupak za izradu ovih dokumenata neophodnih za dobijanje lične karte, a vidjet ćemo da li će postojati izvjesne poteškoće u provođenju te ideje", kazao je gradonačelnik Domić.
Da je riješen tehnički problem u vezi s obrascima za izdavanje rješenja o državljanstvu, pojasnila je šefica Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić, ističući da je tokom juna i jula mjeseca zaprimljeno više od 2.300 zahtjeva za državljanstvo Federacije BiH, a postupak njihovog rješavanja je dugotrajan što će biti efikasnije rješavano nakon današnjega sastanka.
2013-07-11-Posjeta_ministra_unutrasnjih_poslova-FBiH
"Koristit će se obrazac ministarstva koji je urađen po evropskim standardima koji ima 12 komponenti zaštite i lišen je svih zloupotreba, a konstatovali smo da zaglavlje bude Brčko distrikta BiH, dok će dosadašnja rješenja biti zamijenjena", naglasio je ministar Kurteš.