Milan Bandić u posjeti Brčko distriktu BiH


16.12.2013. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić boravio je danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje se u prostorijama Gradske vijećnice sastao sa gradonačelnikom dr. Antom Domićem, zamjenikom gradonačelnika Esedom Kadrićem i glavnim koordinatorom Vlade Brčko distrikta BiH Nenadom Kojićem.



Image for news

Na sastanku je razgovarano o aktuelnom stanju u ovoj lokalnoj zajednici te je usaglašeno da postoji dosta prostora za zajedničko djelovanje i saradnju u budućnosti u oblastima sporta, kulture i potencijalnih privrednih projekata.

2013-12-16-Posjeta_Milana_Bandica4

"Brčko distrikt BiH i Zagreb vežu ljudi koji su u Hrvatskoj pronašli svoj dom, nastavili tamo živjeti ali su ipak ostali vezani za Brčko distrikt BiH. Sada, kada je Hrvatska ušla u EU, grad Zagreb kao najveći i najbolje organizovan grad u Hrvatskoj, s najboljim projektima, prilika je da kroz ove kontakte u budućnosti zatražimo pomoć kako da se i mi kao lokalna zajednica nametnemo prema EU u smislu pristupa i korištenja sredstava fondova EU", istakao je gradonačelnik Domić.

Bandić je u obraćanju novinarima izjavio da je sretan i ponosan zbog posjete Brčkom i gradonačelniku, svom prijatelju dr. Domiću.

2013-12-16-Posjeta_Milana_Bandica2

"Imao sam ne samo moralnu obavezu nego i obavezu u smislu razvijanja odnosa sa svim važnim faktorima u BiH da kao gradonačelnik glavnog grada Republike Hrvatske posjetim Distrikt kao sredinu koja je posebno tretirana unutar BiH", kazao je Bandić, ističući da je situacija u Distriktu dosta bolja nego u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.
On je, u razgovoru s novinarima, uporedio Brčko sa gradom Zagrebom i ostalim dijelovima Republike Hrvatske.
"Ovdje se bolje živi nego u ostalim dijelovima BiH, ali još uvijek nedovoljno dobro da ne bismo težili boljem. Na tom tragu čestitam gradonačelniku Domiću i njegovim saradnicima, stoga nastavimo dalje sa saradnjom na dobrobit građana kako Brčko distrikta BiH i BiH, odnosno do Zagreba i cijele Hrvatske", poručio je Bandić.

2013-12-16-Posjeta_Milana_Bandica3
Prema njegovim riječima strateški interes Republike Hrvatske svakako je stabilna i demokratska BiH ističući da će svojim zalaganjima  i ugledom koji uživa kod sva tri naroda u BiH uvijek rado pristupiti u pomoć u skladu sa svojim mogućnostima.
"Brčko je Zagreb", u tri riječi zaključio je zagrebački gradonačelnik Bandić.