Međunarodni sastanak lučkih gradova

19.11.2012. U organizaciji Privredne komore Brčko distrikta BiH u saradnji sa Vladom Brčko distrikta BiH i JP "Luka Brčko" danas je u Gradskoj vijećnici u Brčkom održan međunarodni sastanak lučkih gradova.

Image for news

Sastanku su prisustvovali predstavnici luka Konstance, Brčkog, Osijeka, Vukovara, Novog Sada, Pančeva i Sente, a svoj doprinos diskusiji dali su i brodari, brodarski agenti, privrednici, predstavnici željeznica Republike Srpske i Federacije BiH, entitetskih i državnog Ministarstva transporta i komunikacija, predstavnici Privredne komore Brčko distrikta BiH kao i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Miroslav Gavrić koji je otvorio sastanak.

Medjunarodni_sastanak_luckih_gradova-2

Na sastanku je prezentovana rumunska Luka Konstanca kao i kratki film o plovnom kanalu Dunav – Crno more koji je sastavni dio luke, a koji je prije 30 godina potpuno izmijenio komercijalni pravac robe usmjerivši ga direktno na Konstancu i Crno more.

Predstavnik Luke Konstanca Vladan Mišić istakao je da se saradnja s Lukom Brčkom zasniva na partnerskim odnosima još od 2008. godine te da je od tada jasno vidljiv napredak u transportu roba.

Zaključeno je da je za daljnje napredovanje transporta veoma važan projekat čišćenja plovnog puta rijeke Save na kojem, uz podršku vlada zemalja savskog sliva, radi zajednička međudržavna komisija.