Konzervirani rezultati arheoloških iskopina na Zidinama

10.9.2013. Nakon završene restauracije prve faze provedenog arheološkog iskopavanja na Zidinama u Gornjoj Skakavi ovaj lokalitet je posjetio gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news

2013-09-10-Zidine-2

"S obzirom da su ovdje pronađeni temelji dviju crkava, jedne gotičkog a druge romaničkog stila gradnje, očekujemo da nam stručnjaci procijene vremenski period u kojem su građene", kazao je ovom prilikom gradonačelnik Domić.

2013-09-10-Zidine-3

2013-09-10-Zidine-4

On je istakao da se sada objektivizira ono što se kroz stoljeća znalo da se nalazi na ovom lokalitetu te je iskazao namjere da se i ubuduće nastavi sa ovim radovima.

"Od izuzetne je važnosti da je u Brčko distriktu BiH prostor gdje imamo dokaze da su kroz historiju ovdje postojali važni kulturni, vjerski i drugi centri i da to sačuvamo kao kulturno-historijsko naslijeđe ljudi koji su živjeli u tom dobu. To je ujedno i dokaz da smo kao lokalna zajednica ovdje jako dugo i da imamo svoju tradiciju i historiju", dodao je gradonačelnik.

Dr. Domić je još istakao da je sada u nadležnosti državne Komisije za kulturno-historijsko naslijeđe da se ovaj lokalitet proglasi kao iskopina sa kulturno-historijskim naslijeđem značajnim za lokalnu zajednicu.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Dubravama Marko Antić rekao je da su pronađeni ostaci zidova konzervirani i na taj način očuvani od propadanja.

2013-09-10-Zidine-5

2013-09-10-Zidine-6

"Na ovom se lokalitetu za relativno kratko vrijeme uradilo puno toga. Ekipa arheologa iz Sarajeva, Osijeka i Brčkog je za manje od tri mjeseca na ovom prostoru pronašla dvije stare crkve od kojih jedna datira iz 12. ili 13. stoljeća, koja je starija i manja, a na zidovima te stare crkve napravljena je druga veća proširena crkva za koju se pretpostavlja da je iz 14. stoljeća, kada su franjevci boravili na prostoru tadašnjeg kulturno-vjerskog centra", istakao je Antić.

2013-09-10-Zidine-7

On je također dodao da je pored te crkve pronađena krstionica u šest uglova, a odatle tragovi vode prema južnoj strani ovog samostana.

"Ovo nalazište je od izuzetne važnosti za samostan dubravački koji je i oživljen na temelju ovog starog samostana u Gornjoj Skakavi kao jednog od prvih starih samostana koji su se pojavili u Bosni", naglasio je Antić.