Konferencija za novinare o stanju u zdravstvu

31.5.2012. Teme današnje redovne mjesečne konferencije za novinare pod nazivom "Vizita javnosti" u organizaciji Pododjeljenja za bolničku zdravstvenu zaštitu bile su rekonstrukcija i adaptacija operacionog bloka i intenzivne njege, informacija o kadrovskoj problematici i nastavak rada Odsjeka za neurologiju, hemioterapiju i funkcionalnu dijagnostiku u rekonstruisanom i adaptiranom prostoru.

Image for news

Novinarima su se obratili šef Pododjeljenja za bolničku zdravstvenu zaštitu Neđo Ilić, šef Službe za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu terapiju prim. dr. Enes Bećirović i šef Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo brčanske bolnice prim. dr. Slavko Nikić.

Prim. dr. Enes Bećirović istakao je da služba kojom rukovodi od 1980. godine nije značajnije rekonstruisana te da je od 2005. godine zahtijevano budžetsko izdvajanje 400.000 KM za spomenute radove. On je dodao da ova služba, koja je srce bolnice, trenutno raspolaže sa dva ljekara anesteziologa i da ima zadovoljavajuću opremu kada je riječ o farmaceutskim proizvodima, ali da je neophodno osigurati bolje i kvalitetnije uslove za pacijente i djelatnike. Bećirović je rekao da je trenutni prijedlog da se rebalansom budžeta za 2012. godinu odobrena kapitalna sredstva za zdravstvo preraspodjele za rekonstrukciju i nabavku  nedostajuće medicinske opreme kao što su respiratori, defibrilatori, inkubator i tantgen aparat čija daljnja popravka nije isplativa.

Prim. dr. Slavko Nikić je istakao da se porodilište i ginekologija nalaze u veoma teškom stanju i dodao da u radnom procesu u bolnici nedostaje 52 radnika te da od postojećih radnika njih 27 ima status invalidnosti, što znatno otežava funkcionisanje bolnice. "Proces zaustavljanja zapošljavanja i nemogućnost zapošljavanja radnika po ugovoru o djelu ima velike posljedice, a onemogućeno je i zapošljavanje volontera i radnika po osnovu dobrovoljnog rada zbog postojećih zakonskih regulativa", istakao je Nikić.

Šef Pododjeljenja za bolničku zdravstvenu zaštitu Neđo Ilić apelovao je na izvršnu i zakonodavnu vlast Distrikta i naglasio hitnost pokretanja postupka izmjene normativnih akata kako bi se omogućilo zakonito i efikasno rješavanje navedenih problema.

On je najavio zvanično otvaranje i puštanje u rad Odsjeka za neurologiju, hemioterapiju i funkcionalnu dijagnostiku u rekonstruisanom i adaptiranom prostoru koje je zakazano za 14. juni ove godine. Ilić je rekao da su sredstva rekonstrukciju ovog bolničkog prostora u iznosu od 306.953,20 KM izdvojena u budžetu za 2009. i 2010. godinu i dodao da će u slučaju da ne bude osiguran nedostajući srednji medicinski kadar za redovan smjenski rad morati biti zatvoren Odsjek za psihijatriju radi preraspodjele zaposlenika po redoslijedu prioriteta na Neurološko odjeljenje, što je, kako je istakao, još jedan dokaz neophodnosti angažovanja novih kadrova u Bolnici u Brčkom.