Konferencija za medije zamjenika gradonačelnika Distrikta

3.10.2012. "Radi istine i potrebe da se pojasne određene radnje i okolnosti i da se opovrgnu laži koje je jučer iznio šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, odlučili smo da na isti način upoznamo javnost o pravoj istini koja se događala jučer na sjednici Vlade", istakao je na današnjoj konferenciji za medije zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić.

Image for news

On je rekao da je sjednica Vlade jučer zakazana u redovno vrijeme i naglasio da tačke dnevnog reda iz oblasti poljoprivrede nisu kandidovane u skladu s Poslovnikom o radu Vlade, odnosno nisu dostavljene sedam dana ranije glavnom koordinatoru.

"Zbog činjenice da sam imao u dnevni red koji je ranije bio redovno objavljen i veoma kratak, ja sam na početku sjednice, prije nego što je šef kandidovao ove tačke dnevnog reda, informisao članove Vlade da mogu ostati na sjednici samo do 9 sati. Uvažavajući značaj pitanja iz oblasti poljoprivrede i potrebu da se poljoprivredni proizvođači obeštete za elementarne  nepogode, mi smo prihvatili da i ove tačke uđu u dnevni red Vlade", istakao je dr. Domić.

On je naglasio da je istina da se i ranije događalo da se tačke dnevnog reda kandiduju na samoj sjednici Vlade, ali da su se također te tačke razmatrale u nastavku sjednice da bi se članovi Vlade upoznali sa predmetnom stvari o kojoj će se donositi odluka jer je, kako je istakao,  materijal o nadoknadama šteta za poljoprivredu vrlo obiman, a riječ je o milionskim iznosima.

"I da sam ostao do kraja na sjednici ne bih imao dovoljno vremena da se upoznam sa materijalom dovoljno i kvalitetno. Naknadno smo ustanovili da se među osobama na spisku nalaze osobe koje se ne bave poljoprivredom kao i oni koji su zakupili poljoprivredno zemljište od Distrikta koje, suprotno zakonu, ne obrađuju, nego su ga preprodali, te izvorni poljoprivredni proizvođači neće dobiti naknade", naglasio je Domić.

On je dodao da će raspravljati o ovom pitanju i ukazati na nejasnoće te da ne vidi zašto je važno da li je će to biti ove ili sljedeće sedmice i naglasio da su pojedini poljoprivredni proizvođači ispolitizirani. Zamjenik gradonačelnika je također poručio da će u kapacitetu koje posjeduje Vlada podržati isplatu naknada za one poljoprivredne proizvođače koji to stvarno jesu.

Konferenciji za medije prisustvovao je i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević.