KD „Brdo“ iz Kranja pobjednik 15. Evropske smotre srpskog folklora u Brčkom


23.5.2010. godine. U takmičarskom dijelu 15. evropske smotre srpskog folklora u Brčkom nastupilo je 29 kulturno-umjetničkih društava iz nekoliko zemalja Evrope. Savjet Smotre obezbijedio je pehare za sve učesnike Smotre u Brčkom, a konačan plasman, po ocjeni stručnog žirija, koga su činili eminentni stručnjaci iz ove oblasti, kvalifikovan je u tri kategorije, a najbolji takmičari su odlikovani zlatnim, srebrnim i bronzanim plaketama. Pobjedničku titulu ponijeli su članovi KD „Brdo“ iz Kranja, Slovenija koji su izveli igre iz Crne Trave. Drugo mjesto zauzeo je SKC „Njegoš-Tesla“ iz Švebiš Gminda, Njemačka, treće je pripalo FMD „Izvor“ iz Sent Galena, Švajcarska, četvrto - SK „Srbija – Izvor“ iz Novog Izenburga iz Njemačke i peto mjesto u kategoriji odlikovanom zlatnom plaketom zauzeo je KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča, Austrija.


Image for news

 

2010-05-23-takmicenje4

U kategoriji nagrađenom srebrnom plaketom našla su se kulturno-umjetnička društva „Šumadija“ iz Hajlbrona, „Sloga“ iz Manhajma, „Mladost“ iz Ljubljane, „Branislav Nušić“ iz Borova i „Sv. Sava“ iz Kranja.

Posljednju takmičarsku kategoriju, nagrađenu bronzanim plaketama činila su kulturno-umjetnička društva „Kolo“ iz Nencinga, „Ljubomir Ratić – Bubo“ iz Vere, „Kolo“ iz Frankfurta i „Branko Radičević“ iz Beča i „Mladost“ iz Nedstala.

2010-05-23-takmicenje3

Na tri takmičarska koncerta zaigrali su zanimljive i bogate koreografije srpskog folklora KUD „Branko Radičević“ iz Beča, Austrija - splet igara iz Gornje Pčinje, SKUD „Oro“ iz Frankfurta, Njemačka - igre iz okoline Užica, KUD „Knez Lazar“ iz Gmundena, Austrija - igre iz okoline Pirota, KUD „Vuk Stefanović-Karadžić“ iz Šenenverda, Švajcarska - igre iz okoline Bujanovca, SKPD „Sv. Sava“ iz Kranja, Slovenija igre iz Banata, SKD „Sv. Sava“ iz Štutgarta, Njemačka - igre iz Lijevče polja, KUD „Mladost“ iz Nedstala iz Švajcarske - igre „Pokraj Save“, KUD „Đoko Patković“ iz Bobote iz Hrvatske - igre pod nazivom „Ćorava snaša ne vid gajdaša“, SKUD „Karađorđe“ iz Beča, Austrija predstavili su se igrama iz Bosilegradskog krajišta, KUD „Mladost“ iz Ljubljane, Slovenija - igre „Golub g ka na jabuka“, SK „Srbija – Izvor“ iz Novog Izenburga iz Njemačke - igre iz Bačke, KUD „Bambi“ iz Beča, Austrija - igre iz okoline Niša, SKD „Novo Mesto“ iz Slovenije - igre grmečkog kraja,KUD „Karađorđe“ iz Berna, Švajcarska - igre iz užičkog kraja, SKUD „Vidovdan“ iz Ljubljane, Slovenija - igre iz Bijele Palanke, KHD „Kolo“ iz Frankfurta, Njemačka - igre iz Bujanovca, KD „Brdo“ iz Kranja, Slovenija - igre iz Crne Trave, KUD „Srbija“ iz Dortmunda iz Njemačke - starinski običaji pod nazivom „Gorom jezde kićeni svatovi“, KUD „Sv. Sava“ iz Velikog Sermikluša, Rumunija - igre pod nazivom „Šta se tamo ono beli“, SKD „Sloga“ iz Manhajma, Njemačka - igre pod nazivom „od Lijevča do Gruže devojke ko ruže“, KUD „Branislav Nušić“ iz Borova, Hrvatska - igre „Ide Božić – idu blagi dani“, KUD „Šumadija“ iz Hajlbrona, Njemačka - igre pod nazivom „Nema kola moja mila nane“, KUD „Srpska sloga“ iz Vićence, Italija - igre Bosilegradskog krajišta, KUD „Kolo“ iz Nencinga, Austrija - vlaške igre, KUD „Ljubomir Ratić – Bubo“ iz Vere, Hrvatska - igre iz Bačke, SKC „Njegoš- Tesla“ iz Švebiš Gminda, Njemačka - glamočko nijemo kolo, SKD „Karađorđević“ iz Rojtlingena, Njemačka - igre pod nazivom „Uzmi me Cone“, KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča, Austrija - igre „Aj lažok“ i FMD „Izvor“ iz Sent Galena, Švajcarska - igre „Ne seir momku i devojci“.

2010-05-23-DodjelaNagrada

Svim učesnicima 15. evropske smotre srpskog folklora prilikom nastupa domaćini su uručili i simbolične poklone u lijepim pletenim korpicama.

Smotru je pratio veliki broj ljubitelja folklora, kao i sve značajnije medijske kuće sa ovih prostora i TV ekipe koje su došle iz gradova učesnika.

Nakon proglašenja pobjednika članovi grupe „Legende“ iz Beograda priredili su sjajan koncert za sve poklonike njihove muzike.

2010-05-23-legende