Kadrić i Studen potpisali ugovor o uspostavi prve slobodne poslovne zone u Brčkom

16.7.2021. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik uprave Studen & Co Holdinga Ilija Studen potpisali su danas ugovor na osnovu specijalne pogodbe o uspostavi prve slobodne poslovne zone na području Distrikta, koju je odobrila Skupština Brčko distrikta BiH, a na osnovu ranije potpisanog memoranduma između Brčko distrikta BiH i Studen Holdinga. Riječ je o investiciji koja ima za cilj poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom. Prva zapošljavanja očekuju se već najesen, a masovnije zapošljavanje radnika sljedeće godine.

Image for news

„Jako sam sretan i zadovoljan da sam dijelom doprinio da promijenimo paradigmu rada u Brčko distriktu BiH, da se okrenemo investitorima i da im posvetimo pažnju, posebno u vremenu izazova s pandemijom, gdje se prepoznalo da samo investicije mogu ovu zajednicu pokrenuti i stvoriti osjećaj perspektive građanima koji ovdje žive“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

On je naglasio da od ove investicije ima velika očekivanja.

„Radi se o vrlo kredibilnom partneru koji je poznat našoj lokalnoj zajednici. Očekujem da će sve ugovorne obaveze biti ispoštovane s obje strane, i da ćemo vrlo brzo, s jeseni, krenuti s pripremom industrijske zone te da ćemo već početkom naredne godine biti u prilici da evidentiramo nova radna mjesta“, dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će, nakon što se uspješno realizuje ova inicijativa, i drugi zainteresovani investitori ovo dobro iskustvo prepoznati kao priliku za sebe.

Predsjednik uprave Studen Holdinga Ilija Studen naglasio je da će najesen biti raspisan određeni broj konkursa.

„Da pripremamo ljude koji će raditi u timu za razvoj te zone i pripremati određene djelatnosti. Sigurno da će prvi radovi morati biti identifikacija i sređivanje zemljišta, priprema infrastrukture i to ćemo sigurno početi najesen. Zimski period će biti iskorišten za pripremu ljudi i planiranje“, istakao je Ilija Studen.

On je dodao da je prošlo dvije godine od izlaganja u Skupštini Brčko distrikta BiH gdje je najavljen kompletan tok mogućih investicija u Brčkom koje bi promijenile i poboljšale atmosferu života i privređivanja u ovom gradu.

„Dosta se toga u međuvremenu izdešavalo. Pandemija COVIDvirusa je usporila mogućnosti s obje strane da se projekti ubrzano realizuju. Mi smo prije godinu dana izdvojili projekat ekonomske i slobodne zone i danas smo uspjeli potpisati ugovor koji daje zeleno svjetlo da krenemo u realizaciju“, dodao je Studen i napomenuo da će ovom investicijom dati znak i drugim investitorima da se u Brčkom pozitivno mijenja atmosfera.

„Osnovno pitanje koje sam imao od strane građana i medija jeste nepovjerenje prema lokalnoj politici da realizuju velike projekte. Mislim da je ovo dokaz da je lokalna politika, predvođena gospodinom Kadrićem, u stanju da prevaziđe niz problema koji su nam svima poznati ovdje u Brčkom i da se ide u smjeru investiranja, otvaranja novih radnih mjesta, privlačenja drugih domaćih i stranih investitora“, napomenuo je predsjednik uprave Studen Holdinga.

On je istakao da ova kompanija trenutno aktivno radi na četiri projekata u okviru memoranduma koji je ranije potpisan, koji imaju vrijednost više od 100.000.000 KM u toj fazi.

„Nastojat ćemo ubrzano raditi i iskoristiti ovu situaciju da se stvarno počne mijenjati atmosfera u Brčkom. Ono što moramo znati je da je tržište Evropske unije željno da se proizvodnja i niz uslužnih djelatnosti pomakne bliže EU. Kina je problematična, COVID-19 je to pokazao zbog velikih troškova logistike. Mi imamo niz zahtjeva iz Svjetske organizacije slobodnih zona koja ima sjedište u Dubaiju, gdje smo mi članovi, da otvorimo mogućnosti za investiranje na tržište EU. S potpisom ovog ugovora nama se otvara mogućnost da kažemo ljudima da dođu i vide kako u Brčkom može da se ide naprijed. Svjesni smo da će biti problema, da je potrebno da bude daleko veći nivo efikasnosti lokalne administracije, ali ja sam tu 20 godina i uvijek sam bio optimista. Realizovali smo velike projekte kao što je i ovaj i očekujem da ćemo dobrom saradnjom sa Vladom, Skupštinom i vodećim ljudima Distrikta ići u daleko bolju budućnost“, zaključio je Studen.