Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata u oblasti izvozno orijentisanih sektora

18.7.2019. GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) provodi dio EU4Business projekta koji je usmjeren na podršku razvoju u izvozno orijentisanim sektorima. Ukupno 4,5 miliona eura bespovratnih sredstava dostupno je za jačanje konkurentnosti firmi i uklanjanje poslovnih barijera.

Image for news

Bespovratna sredstva su namijenjena za uvođenje inovacija, poboljšanje inovacijskih kapaciteta i digitalizaciju firmi – kako bi se povećala njihova konkurentnost na domaćem i stranim tržištima. Od toga, 1,5 miliona eura dostupno je za podršku pojedinačnim firmama u svrhu povećanja izvoza, stvaranja novih radnih mjesta i jačanja inovativnih kapaciteta. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za pojedinačna mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) je najavljen za novembar 2019. godine. Za izvozna partnerstva dostupno je 3 miliona eura bespovratnih sredstava. Javni poziv za dostavljanje prijedloga projekata za partnerstva u oblasti izvozno orijentisanih sektora objavljen je 2. 7. 2019. godine i traje do 30. 8. 2019. godine do 16.00 sati. 

Ova sredstva će podržati projekte kojima se podstiču:

  • Inovacije: sposobnost dodavanja vrijednosti proizvodima/uslugama putem novih pristupa
  • Saradnja: zajednički napori sektorskih aktera unutar poslovnih mreža, klastera i slično
  • Digitalizacija: korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija
  • Poslovno okruženje: dostupnost usluga za razvoj poslovanja koje se bave prethodno navedenim temama (inovacije, saradnja, digitalizacija). 

Inovacija zahtijeva kontinuirano ulaganje u tehnologiju, upravljačke pristupe i vještine zaposlenih. Mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) koja međusobno razmjenjuju znanje i – gdje je to moguće – investiraju zajedno, moći će smanjiti troškove inovacija i ubrzati njihov razvoj (zajedničke investicije u npr. u centre za obuku, laboratorije za testiranje standarda kvalitete, i sl.). Stoga, ovaj poziv podržava partnerstva umjesto pojedinačnih podnosilaca zahtjeva.

Krajnji korisnici bit će MMSP i preduzetnici. Rezultati provedenih projekata će se mjeriti povećanjem broja novih radnih mjesta, s posebnim naglaskom na žene i mlade, povećanjem izvoza kod podržanih MMSP-a, novim uslugama poslovnog razvoja te njihovom upotrebom od strane krajnjih korisnika, kao i uklonjenim preprekama za inovacije i rast. 

Projektne ideje moraju se odnositi na jedan od sljedećih ekonomskih sektora:

  • Metaloprerađivačka i mašinska industrija
  • Drvoprerada
  • Informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT). 

MMSP-ovi registrovani u sektorima plastike i elektroindustrije su prihvatljivi u okviru ovog poziva, ukoliko implementiraju projekte u metaloprerađivačkoj i mašinskoj industriji. IKT je prihvatljiv kao međusektorski element u okviru ovog poziva (u kombinaciji s jednim od ciljanih proizvodnih sektora). 

Poziv podržava razvoj privatnog sektora u BiH. Stoga, podnosioci prijava (vodeći i ko-aplikanti) moraju biti registrovani kao pravna lica u BiH (prije 1. 1. 2016. godine). Prihvatljivo područje je cjelokupna teritorija BiH. 

Više detalja o javnom pozivu možete naći na internet stranici:

https://eu4business.ba/javni-poziv-za-dostavljanje-prijedloga-projekata-za-partnerstva-u-oblasti-izvozno-orijentisanih-sektora/.