U Gradskoj galeriji predstavljena Izložba „(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878–2023)”

1.2.2024. U prostorijama Gradske galerije u organizaciji Odjeljenja za javni registar, Službe za arhiv Brčko distrikta BiH, predstavljena je izložba „(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878–2023)”.

Image for news

Koautori ove izložbe Šef Službe za arhiv Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Ćazim Suljević i arhivistkinja Zagorka Ostojić istakli su da se radi o prvoj radnoj izložbi.

„Ova izložba koja svjedoči o 121 osobi, koje smo identificirali kao nosioce različitih funkcija na nivou Brčko distrikta BiH, nastala je kao rezultat vrlo široke saradnje sa velikim brojem građana”, kazao je Suljević, koji je ujedno i koautor kataloga „Razvoj lokalne uprave i lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini (1850–2020), s posebnim osvrtom na Brčko, Grad i Srez studija”.

Učešće u izradi ovog kataloga uzela je arhivistkinja Historijskog arhiva Sarajevo Aleksandra Pijuk Pejičić koja je istakla da je ovom izložbom i katalogom učinjen značajan napredak, ne samo za Brčko distrikt BiH, nego i za historiografiju Bosne i Hercegovine u cjelini.

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić kazao je da ovo predstavlja hronološki prikaz jedne kompaktne cjeline koja kroz biografije nosioca vlasti oslikava ekonomsku, kulturnu i socijalnu evoluciju našeg grada.

„Bosna i Hercegovina je imala tešku historiju, a istu sudbinu je dijelio i naš grad. Oni koji su bili nosioci vlasti su ulagali znanje, ljubav i zdravlje i svaki od njih je dao svoj doprinos da grad živi i da se razvija. Nastojao sam slijediti vizije svojih prethodnika i imam obavezu nastaviti tim putem razvoja. Siguran sam da su tolerancija i suživot jedina opcija prosperiteta Brčko distrikta BiH i nezamislivo je da jedni bez drugih možemo živjeti, raditi i stvarati”, poručio je gradonačelnik.

Svoje obraćanje završio je citatom: „Mi ne trebamo živjeti zajedno, ne trebamo živjeti ni jedni pored drugih, mi trebamo živjeti jedni za druge”, kazavši da tako zamišlja Bosnu i Hercegovinu i Brčko distrikt BiH.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je izložba vrijedan doprinos proučavanju historije Brčko distrikta BiH kroz različite periode političkog i pravnog sistema u kojima je egzistiralo ovo područje.

Izložbi su prisustvovali i glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH Željko Antić, koordinator Brčko distrikta BiH pri Vijeću ministara Miroslav Gavrić, šef Odjeljenja za javni registar Tomo Obrenović, bivši gradonačelnici Brčko distrikta BiH Mirsad Đapo i Branko Damjanac kao i eminentni gosti: akademik Mirko Pejanović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštini Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović, predsjednik BZK Preporod BiH prof. dr. Sanjin Kodrić, zamjenici direktora Arhiva BiH Šimun Novaković i Fuad Ohranović, šahovski velemajstor Predrag Nikolić te brojni predstavnici arhiva iz Bosne i Hercegovine.

Izložbi je prethodio prijem kod gradonačelnika Brčko distrikta BiH prim. dr. Zijada Nišića.