Gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika prisustvovali izložbi „Između četiri zida“ koju je otvorio šef Delegacije EU u BiH

8.3.2024. Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić, zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić i šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić prisustvovali su otvaranju izložbe „Između četiri zida“ u organizaciji Europe House i Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

Izložba „Između četiri zida“ dio je kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, a njen cilj je poziv na razgovor o rodno zasnovanom nasilju u bh. društvu kao i podsjećanje na kolektivnu obavezu za snažniji angažman na eliminaciji nasilja protiv žena i djevojaka. Autorice izložbe su nagrađivana fotografkinja Aida Redžepagić i nagrađivana medijska radnica Kristina Ljevak Bajramović koje predstavljaju fotografije i svjedočanstva iz svakodnevnog života i situacija sa kojima se, kako navode, suočava gotovo svaka druga žena u bh. društvu.

Izložbu je otvorio šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

On je istakao da 8. mart – Međunarodni dan žena ne treba biti jedini dan kada pružamo podršku ženama, već da cijele godine trebamo raditi na osiguravanju jednakih prava za žene.

Gradonačelnik Nišić kazao je da će Vlada Brčko distrikta BiH uložiti napore da se ustanove rigorozne mjere kada su u pitanju slučajevi nasilja nad ženama. Dodao je i da je potrebno osnažiti žene u politici, obrazovanju, porodici i na radnim mjestima.

Predsjednica UG Gender Tatjana Ristić navela je da se radi na izmjenama Krivičnog zakona s ciljem zaštite žena i povećanja kazni za nasilnike.

Otvaranju izložbe prisustvovale su i zastupnice u Skupštini Brčko distrikta BiH Ina Pamukčić i Milijana Simić.

Izložba će biti otvorena do 20. marta 2024. godine.