U Gradskoj vijećnici otvorena izložba „Prvaci/prvakinje“

25.01.2023. Izložba fotografija pod nazivom „Prvaci/prvakinje“, koju je pripremila Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini, otvorena je danas u Gradskoj vijećnici pozdravnim riječima zamjenika gradonačelnika Distrikta dr. Ante Domića, ambasadorice Francuske u BiH Nj. e. Christine Toudic i supervizora za Distrikt gosp. Jonathana Mennutija.

Image for news

Zamjenik gradonačelnika dr. Domić zahvalio se ambasadorici na odabiru Brčkog za upriličenje ove izložbe, kao i supervizoru, kazavši da predstavljaju primjer razvijenog društva jednakih mogućnosti čemu naginje i Distrikt.

„Mi smo multietnička sredina koja je imala uspone i padove, a koja ima za cilj da napreduje i da postanemo društvo jednakih mogućnosti, da naši mladi ljudi vide da se može postići vrhunski cilj iako je to ponekada teško i da trebaju ostati ovdje. Primjer tome pokazan je na fotografijama ovih sportaša koji su postigli zavidne uspjehe iz naizgled nemogućih situacija i na koje se trebamo ugledati kako bismo se razvili u moderan, evropski grad“, kazao je Domić.

„Vrlo sam radosna što sam u Brčkom i što smo danas upriličili otvorenje ove izložbe. Meni je stalo da svaki put kada priredim jednu izložbu u Sarajevu, istu priredim i u Brčkom, i drago mi je da je s nama danas i supervizor“, izjavila je ambasadorica Toudec.

Supervizor Mennuti zahvalio se Vladi Distrikta na pružanju mogućnosti da Ambasada Francuske organizuje fotoizložbu koja nosi jaku poruku. „Izložba prikazuje sportiste i sportiskinje koji mogu poslužiti kao inspiracija, da se napornim radom i trudom zaista mogu ostvariti ciljevi koje zacrtate“, istakao je Mennuti.

Nakon otvorenja izložbe, uslijedio je sastanak kojem su, u ime Brčko distrikta BiH, prisustvovali zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, potpredsjednik Ivo Filipović i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović s ambasadoricom Toudic i supervizorom Menutijem. Prisutni su razgovarali o trenutnim aktivnostima u Distriktu, a posebno o budućem uvođenju francuskog jezika kao školskog predmeta.