Izjašnjavanje građana Brčko distrikta o biračkoj opciji za predstojeće opće izbore


28.5.2010. godine. Vlada Brčko distrikta je u saradnji sa Uredom supervizora i Lokalnom izbornom komisijom preduzela određene korake da bi se problem građana Brčko distrikta koji nemaju biračku opciju prevazišao i da bi im se omogućilo da glasaju na predstojećim općim izborima, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić na pres konferenciji.

Image for news

Za sve građane Brčko distrikta koji se nisu izjasnili o entitetskom državljanstvu u skladu sa zakonom radi glasanja ili koji nisu odabrali biračku opciju u toku postupka aktivne registracije birača organizovano je da to unine do 19. jula ove godine tako što će popuniti zahtjev na kome će se izjasniti o biračkoj opciji i predati ga u Centar za birački spisak uz kopiju nekog ličnog dokumenta, istakao je Pajić.

On je objasnio da će Vlada Brčko distrikta BiH provesti intezivnu kampanju informisanja građana o ovom pitanju i obezbijediti mobilne timove Centra za birački spisak kako bi omogućili da blagovremeno i na što jednostavniji način u mjesnoj zajednici ili matičnom uredu se izjasne o biračkoj opciji.

Obrasci zahtjeva bit će dostupni građanima u Centru za birački spisak, prostorijama mjesnih zajednica, glavnim matičnim uredima ili na internet stranici Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba).

Gradonačelnik Pajić je pozvao sve građane da se uključe u ovu akciju i provjere da li imaju određenu biračku opciju, odnosno da je steknu na pomenuti način.

Šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko distrikta Zekerijah Osmić je iznio raspored rada na terenu, istakavši da će od 7. juna otpočeti prikupljanje zahtjeva po mjesnim uredima. Od 14. do 16. juna će mobilni timovi Vlade distrikta raditi po seoskim mjesnim zajednicama, a od 21. do 25. juna po gradskim mjesnim zajednicama, istakao je Osmić i rekao da će ove aktivnosti na terenu trajati do 5. jula, a aktivnosti na izjašnjavanju o biračkoj opciji u Centru za birački spisak će biti zaključene 19. jula. On je naglasio da ovo izjašnjavanje o biračkoj opciji ima jednokratni karakter samo za omogućavanje biračkog prava na predstojećim izborima, a da to nema nikakve veze sa sticanjem entitetskog državljanstva, koje se može regulisati u redovnoj zakonskoj proceduri.

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Niko Stoparić je rekao da se Pododjeljenje za podršku mjesnim zajednicama, udruženjima građana i nevladinim organizacijama aktivno uključilo u ovu akciju te da su već podijelili spiskove građana koji nemaju biračku opciju predstavnicima mjesnih zajednica u Brčko distriktu. Ovo pododjeljenje će biti tehnička podrška za realizaciju plana aktivnosti u okviru akcije, zaključio je Stoparić.