Izdata naredba o izolaciji zaseoka Peškiri

2.4.2020. Komandant Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izdao je naredbu kojom se nalaže Policiji Brčko distrikta BiH da preduzme sve potrebne radnje kojima će se izvršiti blokada i izolacija gornjeg dijela zaseoka Peškiri na području Brčko distrikt BiH zbog potvrđene sumnje da je s mještanima ovog dijela zaseoka bila u kontaktu osoba zaražena korona virusom, a s ciljem sprečavanja širenja, odnosno prenošenja korona virusa na ostali dio mještana zaseoka Peškiri i mjesta Gornji Zovik, te susjednog mjesta Velino Selo u Općini Čelić.

Image for news

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je utvrđeno da je zaražena osoba u prvim kontaktima bila s devet osoba, u drugim s šest osoba s područja Peškira i s tri osobe s područja Tuzlanskog kantona. 

„Policija Distrikta zajedno s Inspektoratom, Odjeljenjem za javnu bezbjednost i Crvenim krstom jučer je u poslijepodnevnim satima informisala stanovništvo vezano za odluku i naredbu Kriznog štaba, te je zajedno sa timovima higijensko-epidemiološke službe izvršena i dezinfekcija prostora i objekata koja lica koriste. Tu se već nalaze i febrilni timovi JZU „Zdravstveni centar Brčko“ radi uzimanje uzoraka. Zaseok Peškiri broji oko 25 kuća i ima oko 50 stanovnika uglavnom starije životne dobi“, kazao je Pisić. 

Na današnjoj konferenciji za medije novinarima se obratio i Damir Bulčević, šef Inspektorata Brčko distrikta BiH koji je govorio o produženju izolacije kao i o prekidu izolacije i zdravstvenog nadzora osobama koje je Krizni štab kategorisao kroz donesenu naredbu.

„Krizni štab je donio odluku o produženju izolacije na 28 dana i tada smo se suočili s tehničkim problemima kada je u pitanju izdavanje rješenja svim osobama koje su u tom momentu imali rješenje. Također, donijeli smo odluku da članovima porodice, odnosno onim osobama koje imaju rješenje, izdamo rješenja o izolaciji ukoliko nemaju posebnu stambenu jedinicu ili uslove da budu odvojeni od svojih članova porodice“, kazao je Bulčević dodajući da su imali oko stotinjak poziva kada je u pitanju prekid izolacije radi vraćanja na posao u inostranstvo i vraćanja stranih državljana u svoje zemlje. 

„Krizni štab donio je naredbu kroz koju se naređuje sanitarnoj inspekciji Brčko distrikta BiH da na zahtjev stranog državljanina ili državljanina BiH koji se nalazi u Brčkom, a ima rješenje sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i izolaciji, može dozvoliti prekid zdravstvenmog nadzora i izolacije radi napuštanja BiH ukoliko ta osoba ima prebivalište u drugoj državi, ima radnu dozvolu i boravak u drugoj državi ili radi liječenja. U saradnji s Policijom Distrikta takve osobe će iz samoizolacije biti propraćene do granice, sanitarni inspektor će izdati rješenje o prekidu izolacije i na taj način oni mogu preći u drugu državu“, kazao je Bulčević. 

On je naglasio da se od danas te osobe mogu javljati Inspektoratu od 13 sati do 14 sati na broj telefona 049/220-061.