Incko i Gregorian u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu


23.6.2010. godine - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr Dragan Pajić zajedno sa dogradonačelnikom dr Antom Domićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Mirsadom Đapom i zamjenikom predsjednika Skupštine Ivanom Krndeljom, primio je u zvaničnu posjetu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i Supervizora za Brčko distrikt Raffija Gregoriana.

Image for news

Nakon održanog sastanka gradonačelnik se zahvalio visokom predstavniku i supervizoru na posjeti i iskazao zadovoljstvo zbog povoljnih nagovještaja za Brčko distrikt u budućnosti. Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, rekao je u izjavi za medije, da je Brčko primjer uspjeha i da bi cijela država trebalo da poprimi ovakav model dobrog suživota, saradnje između vjerskih zajednica i međusobne tolerancije. On je takođe izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora između Rafinerije šećera „Studen-Agrane“ i „Koka-kole“, ističući da je ovo primjer uspijeha jer je „Koka-kola“ kompanija koja traži najviše standarde od svojih saradnika. Incko je naglasio da je projekat otvaranja kampusa Ljubljanskog univerziteta u Brčko distriktu izvanredna prilika za bolji razvitak cijelog regiona.

Supervizor za Brčko distrikt Raffi Gregorian rekao je da je na sastanku razgovarano i o aktuelnom problemu snabdijevanja Brčko distrikta električnom energijom ističući da ovo pitanje, koje je uslov za okončanje supervizije, još uvek nije riješeno. Gregorian je potvrdio da će cijena struje u domaćinstvima od prvog jula poskupiti, ali da će to biti manje u odnosu na povećanja cijena koje je uvela Republika Srpska za malo više od 6 % početkom godine.

Nakon sastanka, gradonačelnik Pajić i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko obišli su nekoliko poplavljenih mjesnih zajednica na području distrikta.