Implikacije ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju

1.7.2013.
Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić danas je na konferenciji za novinare najavio da će povodom ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju večeras u Domu kulture u Brčkom, s početkom u 19.30 sati, biti upriličen koncert barokne muzike.


Image for news
"Republika Hrvatska od danas je punopravna članica Evropske unije, stoga smo u saradnji sa Uredom Evropske komisije riješili da na simboličan način obilježimo taj trenutak veselja naših susjeda", istakao je gradonačelnik Domić naglašavajući da će to u budućnosti značiti mnogo više pomoći nego do sada, ali će to biti i zadaća da Republika Hrvatska širi dobre vibracije.
"Za BiH je važno da u budućem periodu ubrza prilagođavanje zakonskih rješenja i naše ponašanje kako bismo što prije mogli prihvatiti norme ponašanja Evropske unije u smislu pooštrenog režima na koji se valja prilagoditi kako bismo mogli opstati kao država i nastaviti privredni razvoj", dodao je gradonačelnik Domić.
U prvom redu tu je prelazak preko granice koji više neće biti moguć s ličnom kartom kao što je bio slučaj do sada. Isto tako, izvoz i kretanje roba i kapitala podliježe najstrožijim kriterijima Evropske komisije, što će zahtijevati izvjesne poteškoće u prilagođavanju s kojim se nije na vrijeme krenulo.
Dr. Domić je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da bi Bosna i Hercegovina trebala biti vesela što je Hrvatska ušla u EU, ali da to predstavlja i ogromnu zadaću jer je metodologija i način rada po pitanju privrede u EU na višim standardima, mada bi to trebali ujedno smatrati i izazovom u smislu prihvatanja izvjesnih potencijalnih investicija.
"Izvjesne dokumente koje nismo imali morat ćemo osigurati, a oni koji dolaze raditi u Brčko ako nisu državljani BiH i nemaju dvojno državljanstvo moraju imati radne dozvole. Kada su u pitanju učenici, također neće biti promjena, osim kada je u pitanju prihvatanje diploma što se mora dodatno provjeriti", zaključio je gradonačelnik Domić.