Hrana u BiH na evropskom nivou


O unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti hrane danas su u Brčkom razgovarali direktor Direkcije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić sa saradnicima sa predstavnicima Vlade Brčko distrikta.

Image for news

Dosadašnja saradnja ova dva nivoa bila je zadovoljavajučća, međutim ima uvijek prostora za njenu dogradnju naglašava direktor Mačkić, a prije svega u jačanju kapaciteta laboratorija za ispitivanje kvalitema hrane, te jačanje saradnje sa inspekcijskim službama.

U BiH jedemo hranu skoro istog kvaliteta kao stanovnici razvijenih država evropske zajednice. Prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije od prošle godine BiH se nalazi iznad prosjeka u regionu od 43 zemlje. Naši propisi o bezbjednosti hrane su u 90 odsto usaglašani sa propisima Evropske unije, kaže direktor Direkcije za bezbjednost hrane BiH Sejad Mačkić.

Trenutno se nalazimo u fazi da se laboratorije ovlaste kao ispitne ovlaštene referentne od strane Savjeta ministara. Godišnje se u ovim institucijama ispita oko 180.000 uzoraka hrane kaže takođe Mačkić.

Admir Čandić, šef Odjeljeanja za zdravstvo koji je sa Pejom Mendešom, šefom Odjeljeanja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo domaćin današnjem sastanku ističe da je brčanska laboratorija za ispitivanje kvaliteta hrane i vode koja djeluje pri Javnom zdravstvu Brčko distrikta na najboljem putu da iduće godine dobije akreditaciju – postane referentni centar za vršenje analiza uzoraka hrane i vode. Opremljena je uglavnomo aparatima, a nabavku nedostajućih predvidjeli smo budžetom za narednu godinu, planirali smo i njeno kadrovsko jačanje, kaže Čandić.