Grand prix 29. susreta pozorišta BiH „Gospođi ministarki“

26.11.2012. Grand prix „29. susreta pozorišta BiH“ pripao je predstavi „Gospođa ministarka“ Branislava Nušića koju je u izvođenju Satiričnog kazališta „Kerempuh“ režirao Oliver Frljić.
Za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca proglašen je tekst autora Almira Imširevića „Kad bi ovo bio film“ u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sarajeva. Grand prix nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je glumica Radmila Živković dok je za najboljeg glumca proglašen Jovo Maksić za   predstavu „Bunar“ koju je u režiji Egona Savina izvela Ustanova kulture „Vuk Karadžić“ iz Beograda.

Image for news

Ovom ansamblu većinom glasova stručnog žirija, koji su činili prof. dr. Muhamed Dželilović, prof. dr.  Darko Lukić i Ivan Bekjarev, pored novčane nagrade pripala je i „Statua Grand prix Susreta“.

Posebne nagrade dodijeljene su pozorištima iz Bosne i Hercegovine. Većinom glasova stručnog žirija nagrada za najbolju predstavu u cjelini „Zlatna statua vijećnice grada Brčko“ pripala je Narodnom pozorištu Sarajevo za predstavu „Kad bi ovo bio film“ autora Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

Nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu pripale su Nadi Đurevskoj i Miralemu Zupčeviću za uloge u predstavi Narodnog pozorišta Sarajevo „Kad bi ovo bio film“, a nagrada za najbolju muziku u ovoj predstavi pripala je Damiru Imamoviću.

Nagradu za najbolju mladu glumicu dobila je Dženana Džanić  za ulogu Slobodanke u predstavi „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ koju je izvelo Bosansko narodno pozorište, dok je njen kolega Enes Salković za ulogu lika Đorđe u istoj predstavi proglašen najboljim mladim bh. glumcem. Nagradu za kostimografiju u ovoj predstavi dobila je Sanja Džeba, a Mirna Ler za scenografiju.

2012-11-27-Nagrede_susreti-2

Petočlani žiri publike dodijelio je tri nagrade. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava Narodnog pozorišta iz Sarajeva „Kad bi ovo bio film“. Najbolja ženska uloga pripala je Lani Delić za ulogu Maje u predstavi „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ zeničkog Bosanskog narodnog pozorišta, dok je nagradu za najbolju mušku ulogu po ocjeni ovog žirija zaslužio Aleksandar Stojković za kreaciju Sulje Sejdića Pršlje u predstavi „Djelidba“ Skendera Kulenovića, a u izvođenju Pozorišta Prijedor.

Nagrade najboljima na „29. susretima pozorišta BiH“ dodijelili su gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i bivši gradonačelnik dr. sci. Miroslav Gavrić.