Gradonačelniku prezentovane aktivnosti na projektu ACES

7.11.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić ugostio je danas u prostorijama Gradske vijećnice predstavnike Desete osnovne škole iz Bijele na čelu sa direktorom škole Petrom Mendešom te je razgovarano o njihovom sudjelovanju na projektu pod nazivom „ACES“.

Image for news

Riječ je o Akademiji škole Centralne Evrope, projektu u kojem sudjeluju osnovnoškolci iz različitih zemalja među kojima su ove godine, uz Desetu osnovnu školu iz Bijele, i osnovna škola za djecu sa posebnim potrebama iz Vukovara, koja je ujedno i koordinator projekta te osnovna škola iz Beograda.

Svake godine ACES se bavi različitim temama, a ove godine tema projekta jeste "Različitost" kroz koju je osmišljen niz kreativnih radionica koje imaju za cilj razvijanje samopouzdanja, samovrednovanja, prihvatanja sebe i drugih kao jednako vrijednih, kao i razvijanje tolerancije i uvažavanja  učenika, posebno učenika sa intelektualnim smetnjama, kroz istraživanje i učenje o sličnostima i različitostima između različitih nacija, kultura i religija.

Učenici Desete osnovne škole će svoja dostignuća na ovom projektu predstaviti početkom decembra u Vukovaru na sastanku ACES-ovih timova, zatim je osmišljen susret u Beogradu dok će se u Bijeloj sastati povodom obilježavanja maškara.

Upravo tim susretima i saradnjom sa učenicima s posebnim potrebama, kao i saradnjom sa lokalnim nevladinim organizacijama te aktivnim sudjelovanjem učenika i nastavnika nastoje se izgraditi mostovi, a ne zidovi između ljudi, istakli su tokom sastanka predstavnici Desete osnovne škole u Bijeloj koji su angažovani na ovom projektu.

Svoje impresije, kao i navedene aktivnosti, u predstojećem periodu u vezi s ovim projektom oni su prezentovali gradonačelniku Brčko distrikta BiH dr. Anti Domiću koji je iskazao spremnost i podršku u ovom izuzetno važnom projektu za cijelu lokalnu zajednicu.