Gradonačelnik učestvovao na Skupštini Instituta regija Evrope

24.9.2012. Delegacija Brčko distrikta BiH, predvođena gradonačelnikom Miroslavom Gavrićem, učestvovala je u radu 8. godišnje Skupštine Instituta za regije Evrope u Grafaneggu u Austriji.
Tema ovogodišnje Skupštine, koja je inače jedna od najvećih nezavisnih mreža evropskih regija, bila je "Nove perspektive i strategije snabdijevanja decentralizovanim energetskim modelima".

Image for news

Tokom okruglog stola na istu temu učesnici su razmijenili iskustva i debatirali o najboljim praksama na lokalnom i regionalnom nivou na području istočne i jugoistočne Evrope.

"Trenutna situacija Evropskog energetskog tržišta zahtjeva nove perspektive i ideje za što više decentralizovanim pristupom ovom sektoru. Potrebne su investicije u savremenu proizvodnju energije te raznolikosti u izvorima iste. Na taj način se bogatom lepezom raznih izvora energije podstiče i sigurnost snabdijevanja energijom cjelokupnog prostora Evrope", rečeno je prilikom okruglog stola.

Nakon uvodnog izlaganja sa akcentom na geografske pogodnosti i pozitivne specifičnosti Brčko distrikta BiH, gradonačelnik Distrikta Miroslav Gavrić osvrnuo se na predstojeće proširenje EU čime će se Brčko naći na samoj granici sa Evropom.

"Brčko distrikt BiH predstavlja specifičnu jedinicu lokalne samouprave u BiH koja ima nadležnosti u donošenju strategija, politika i propisa iz različitih oblasti, uključujući sektor energije. Želim napomenuti da je Strategijom razvoja Brčko distrikta BiH, kao jedna od prioritetnih oblasti, uvršten i razvoj energetskog sektora uz posebno naglašenu komponentu zaštite životne sredine", rekao je gradonačelnik Gavrić.

On je dodao da se u okviru realizacije strategije otvara prostor za primjenu obnovljivih izvora energije često i kroz inovativna tehnološka rješenja.

"U sklopu projekta prekogranične saradnje finansiranog iz sredstava EU urađena je studija potencijala biomase u regiji Posavina koja je ukazala na rentabilnost ulaganja u male proizvodne pogone koji bi omogućili transformaciju biomase u energiju. Ovakav primjer, zahvaljujući Institutu regija Evrope, smo imali prilike nedavno vidjeti u austrijskom gradu Gising, koji nam je bio inspiracija da u svojim sredinama radimo na unapređenju lokalnih razvojnih planova", dodao je Gavrić.

2012-09-24-Gradonacelnik_ucestvovao_na_Skupu_IREvrope-2

Gradonačelnik Gavrić je pozvao prisutne predstavnike evropskih regija i zvaničnike iz Brisela da kroz platformu Instituta za regije Evrope zajednički rade na razmjeni iskustava i saznanja u svrhu realizacije energetskih projekata. Istakao je da investicije razvojnog karaktera predstavljaju prioritet u lokalnoj zajednici kao što je Brčko pozivajući  sve zainteresovane investitore da iskoriste navedene pogodnosti, a posebno model javno-privatnog partnerstva koji je uspostavljen u Brčko distriktu BiH.

Prilikom diskusije mnogi učesnici su afirmativno ocijenili postignuća Brčko distrikta BiH na polju infrastrukturnih projekata.

Osim gradonačelnika, u radu Skupštine Instituta regija Evrope učestvovali su i Ilija Stojanović i Mujo Hadžić iz Odsjeka za evropske integracije Vlade Brčko Distrikta BiH.