Gradonačelnik učestvovao na sastanku Radne grupe za Zapadni Balkan

24.5.2012. U organizaciji Komiteta regija Evropske unije, 22. maja u Sarajevu je održan sastanak Radne grupe za Zapadni Balkan kojem su prisustvovali predsjedavajući Radne grupe Franz Schausberger, predsjednik Komiteta regija Mercedes Bresso, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen, generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske unije Stefano Sannino, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. sci. Miroslav Gavrić, gradonačelnici Sarajeva i Mostara i zamjenik gradonačelnika Banje Luke.

Image for news

Prva sesija razgovora bila je posvećena uticaju ustavnih reformi na subnacionalni nivo dok su glavna tema bila najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini kada je riječ o procesima pristupanja Evropskoj uniji.

Na sastanku je istaknuta uloga nižih nivoa vlasti u BiH s obzirom da oni u procesu pridruživanja Evropskoj uniji imaju veliku ulogu jer je u njihovoj nadležnosti oko 70% regulative koju je neophodno uskladiti sa zakonima Evropske unije.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Miroslav Gavrić istakao je da je neophodna veća podrška fondova Evropske unije prema Brčko distriktu BiH. Gradonačelnik Gavrić je ukazao, govoreći o implikacijama za BiH ulaskom Republike Hrvatske u Evropsku uniju, na neophodnost ubrzavanja aktivnosti oko usvajanja propisa i pravilnika od strane nadležnih državnih institucija, kako bi se osiguralo neometano poslovanje izvoznih privrednih subjekata iz Bosne i Hercegovine i nastavak saradnje sa tržištem Hrvatske.

Uloga i cilj Radne grupe za Zapadni Balkan je jačanje međuinstitucionalne i međunarodne saradnje te razmjena iskustava između predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti iz Evropske unije i njihovih partnera iz zemalja zapadnog Balkana.