Gradonačelnik sa svojim saradnicima održao sastanak s predstavnicima pčelarskih udruženja

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je u Vijećnici zajedno sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Milenkom Ninkovićem, šefom Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senadom Tufekčićem i zastupnikom u Skupštini Brčko distrikta BiH Mehmedalijom Karamujićem održao sastanak s predstavnicima udruženja „Pčelara matica“ Brčko i „Pčela“ Gornji Rahić.

Image for news

Predstavnici udruženja imali su priliku iznijeti svoje stavove, prijedloge i potrebe u vezi s razvojem pčelarstva u Brčko distriktu BiH, ali su ukazali i na nekoliko ključnih problema s kojima se suočavaju kao što je podsticaj za pčelarstvo i zakon o pčelarstvu.

U razgovoru su gradonačelnika obavijestili i o čestim pojavama bolesti među pčelama, što, kako su naglasili, dovodi do znatnog gubitka pčelinjih zajednica i teškog položaja za pčelare, posebno s obzirom na činjenicu da su pčele često izložene štetnim posljedicama prskanja pesticidima u okolnim voćnjacima.

Gradonačelnik Nišić zajedno sa svojim saradnicima istakao je važnost pčelarstva za lokalnu zajednicu i da će se poduzeti određene mjere s ciljem stvaranja povoljnih uslova za rad kao i stvaranja održive i prosperitetne pčelarske zajednice u Brčko distriktu BiH.