Gradonačelnik sa predstavnicima Zadružnog saveza Brčkog

13.12.2012. Predstavnici Zadružnog saveza Brčko distrikta BiH razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem o problemima neusaglašenosti Zakona o zadrugama Brčko distrikta BiH s državnim zakonom kao i o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Image for news

"Zadrugari su danas istakli da se ova djelatnost, u kojoj postoji veliki potencijal za razvoj poljoprivrede i sela, ne koristi na najbolji način. Oni su također naglasili da su zadovoljni obimom podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, ali ne i metodologijom rada", istakao je gradonačelnik Domić.

Gradonačelnik je rekao da je, u strateškim planovima Distrikta, poljoprivreda istaknuta kao esencijalna proizvodnja posebno značajna za razvoj prehrambene industrije i dodao da će Vlada Brčko distrikta BiH aktivno raditi s ciljem njenog razvoja.

"Novi šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kao i savjetnica koja će se u Kabinetu gradonačelnika baviti ovim pitanjima bit će u stalnom kontaktu s udruženjima iz ove oblasti kako bismo ispravili nepravilnosti vezane za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji i usaglasili spomenute zakone", zaključio je gradonačelnik Domić.

2012-12-Gradonacelnik_s_zadrugarima-2

Predsjednik Zadružnog saveza Brčko distrikta BiH Šaćir Rahman naglasio je i problem nedefinisanosti statusa zadružne imovine u Brčkom.

"Zadruge su nekad bile te koje su imale stručnjake koji su radili na terenu i koje su mogle organizovati proizvodnju za poznatog kupca i olakšati poljoprivrednicima. Bez jakih zadruga nema ni napredovanja u poljoprivredi", zaključio je Rahman.