Gradonačelnik razgovarao s predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH

20.9.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić ugostio je danas, u Gradskoj vijećnici, predstavnike Sindikata Brčko distrikta BiH.

Image for news

Tom prilikom razgovarano je o mogućnostima osnaživanja i povoljnijih uslova za  Ekonomsko-socijalno vijeće koje je oformljeno prošle godine, kao i o inicijativi za uspostavljanje razvojne agencije u Brčkom.

"Predstavnici Sindikata iznijeli su nekoliko problema koji se tiču statusa radnika u Distriktu. Oni su također ukazali na nedorečenost zakona i nepostojanje nadležnosti u institucijama u vezi s radno-pravnim zakonodavstvom", dodao je gradonačelnik Domić.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Ilija Kalajdžić se, u svom izlaganju, dotakao niza problema koji se prvenstveno tiču doprinosa za PIO i PIO/MIO koje poslodavci nisu uplatili za radnike zaposlene u privrednom i tercijarnom sektoru. Kalajdžić je naglasio da je neophodno, u skorije vrijeme, urediti odnose u sferi rada i kapitala kako bi se zaustavio trend donošenja odluka u privredi na štetu radnika.

Gradonačelnik je podržao njihove inicijative i iskazao nadu da se u budućnosti užurbanije radi na rješavanju navedenih pitanja.