Gradonačelnik prisustvovao Prvoj studentskoj konferenciji „Multietničnost – snaga nove generacije“

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić i glavni koordinator Vlade Željko Antić danas su prisustvovali Prvoj studentskoj konferenciji pod nazivom „Multietničnost – snaga nove generacije“. Ova inspirativna konferencija, koju je organizovao Savez studenata Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta u Istočnom Sarajevu okupila je veliki broj studenata i iz inostranstva na kojoj je ujedno istaknuta i važnost studentskog angažmana za prosperitet privrede i društva u cjelini.

Image for news

Studenti su predstavili svoja istraživanja o uticaju studentskog angažmana na ekonomiju, fokusirajući se na analizu kako praktično iskustvo tokom studija oblikuje ključne kompetencije studenata i olakšava njihovu integraciju u radnu snagu.

Gradonačelnik je istakao važnost konferencije koja pruža priliku da mladi talenti istraže i podijele svoja razmišljanja.

„Naučna istraživanja koja su predstavljena na ovoj konferenciji pokazuju da je studentski angažman ključan faktor za razvoj ekonomije i društva u cjelini. Praktično iskustvo tokom studija ne samo što oblikuje ključne kompetencije studenata, već im također pruža neophodne vještine za uspješnu integraciju u radnu snagu“, izjavio je gradonačelnik Nišić u svom obraćanju dodajući da studenti predstavljaju ne samo sadašnjost, već i budućnost naše zajednice.

„Njihova energija, entuzijazam i inovativnost su važni za dalji napredak. Stoga je podrška obrazovanju i stvaranju povoljnog okruženja za njihovu edukaciju i profesionalni razvoj od izuzetne važnosti za društvo i našu budućnost“, kazao je gradonačelnik.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić kazao je da je cilj konferencije unapređenje kvaliteta života studenata i produbljivanje znanja.

„Konferencija jasno pokazuje i ključnu ulogu saradnje između visokoškolskih institucija i privrednog sektora u kreiranju praksi koje donose koristi i studentima i kompanijama. Vještine poput profesionalne komunikacije, timskog rada i adaptacije na različita radna okruženja, koje su istražene tokom ovih studija, od vitalnog su značaja za buduće uspjehe studenata na tržištu rada. Na konferenciji će biti izloženo i tridesetak naučnih i stručnih radova od strane autora koji dolaze iz BiH i inostranstva“, kazao je Lalić.

Prva studentska konferencija „Multietničnost – snaga nove generacije“ organizovana je u okviru obilježavanja 24. godišnjice Brčko distrikta BiH.