Gradonačelnik prisustvovao okruglom stolu na temu „Dijete u fokusu“

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić prisustvovao je danas okruglom stolu na temu „Dijete u fokusu“ u organizaciji Udruženja roditelja „Jelenka Voćkić“ Brčko distrikta BiH.

Image for news

Okrugli sto je organizovan u sklopu projekta „Rana intervencija s ciljem prevencije oštećenja sluha i govora kod djece, uz osnaživanje porodice i odgovornog roditeljstva“, koji je finansijski podržan od strane Vlade Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik je kazao da je važnost rane intervencije u razvoju djece neupitna.

„Izuzetno sam ponosan što sam imao priliku prisustvovati ovom značajnom okruglom stolu i kao gradonačelnik, ali prije svega kao roditelj, smatram da je naša dužnost da podignemo svijest o ovoj temi i da preduzmemo konkretne korake kako bismo osigurali najbolje moguće uslove za razvoj naših najmlađih sugrađana. Čuo sam mnoge inspirativne ideje i prijedloge tokom ovog skupa i siguran sam da ćemo zajedno postići značajne pomake u podršci djeci i njihovim porodicama u našem Distriktu“, istakao je gradonačelnik.

Predsjednica Udruženja roditelja „Jelenka Voćkić“ Milena Rogić kazala je da projekat ima za cilj podizanje svijesti o neophodnosti rane intervencije među roditeljima i stručnjacima iz oblasti rane intervencije, koja predstavlja ključnu razvojnu fazu za svako dijete.

„Razumijevanje važnosti rane intervencije nije samo pitanje stručnosti, već i pitanje dubokog ljudskog razumijevanja i empatije prema ovim jedinstvenim pojedincima i njihovim porodicama. Moramo napraviti važne korake u bliskoj budućnosti kako bi se nivo zdravstvene zaštite i kvalitet predškolskog obrazovanja podigao na najviši nivo. Na okruglom stolu prezentovani su i rezultati ankete provedene u sklopu predavanja i radionica koja su održana sa vaspitačima i roditeljima. Također, očekujemo da će zaključci sa okruglog stola doprinijeti da kao roditelji izađemo sa konkretnim zahtjevima prema institucijama Brčko distrikta BiH, kada je u pitanju nabavka neophodne opreme, ali i podizanje kompetencija vaspitača, te podizanje kapaciteta stručne podrške u predškolskim ustanovama“, kazala je Rogić.

Učesnici okruglog stola bili su stručnjaci iz oblasti zdravstva, obrazovanja, NVO sektora kao i roditelji.