Gradonačelnik primio radnike bivše tvornice „Interplet“

25.10.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i resorni šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Mustafa Nuković primili su danas u Gradskoj vijećnici bivše radnike  tekstilne tvornice „Interplet“ koji prethodnih nekoliko dana štrajkuju glađu, te je razgovarano o  njihovim zahtjevima da se iz budžeta Brčko distrikta BiH isplate plate iz perioda prije pokretanja stečajnog postupka.

Image for news
Nakon ovog sastanka gradonačelnik je na konferenciji za medije kazao da su njihova uvjerenja da je Brčko distrikt BiH takve radnje i prethodno činio. Međutim, u ovom trenutku nema pravnog osnova za isplatu plata koje nisu dobili prije pokretanja stečajnog postupka.
"Rekao sam im da ću sa ovim problemom upoznati stranke koje participiraju u skupštinskoj većini, predočiti širinu i složenost problema kako bi uvidjeli da li postoji politička volja da se stvori pravni osnov koji je rizičan i veoma komplikovan. Želim naglasiti da se društvenim preduzećima ovo pitanje uvijek rješavalo kao socijalni status radnika, ali ni tada nisu mogle biti plate u pitanju“, pojasnio je gradonačelnik Domić.
On je dodao da su ranije Vlada i Skupština povezivale staž radnicima u državnim preduzećima koji su bili u stečaju, isplaćivale sredstva za penzijsko osiguranje te minimalnu platu radnicima koje je stečajni upravnik zadržao da rade u stečajnom postupku.
„Prema dosadašnjim podacima niko od zaposlenika državnih preduzeća nije dobio novac za plate iz budžeta prije pokretanja stečajnog postupka. Oni su se namirivali iz stečajne mase u omjeru u kojem su mogli“, istakao je gradonačelnik, naglašavajući da je dosadašnja praksa prezentovana radnicima kao i odluka kojom je prošla Vlada isplatila i uvezala staž radnicima „Interpleta“.
2013-10-25-prijem_radinika_interpleta4
Minka Zahirović, bivša radnica ove tvornice, kazala je nakon sastanka da razgovor nije tekao u onom smjeru u kojem su očekivali.
"Neki dogovor je postignut, da sačekamo utorak pa ćemo vidjeti neke početne korake u rješavanju naših problema. Koliko će naši zahtjevi biti zadovoljeni, ostaje da se vidi. No, ipak prekinut ćemo štrajk glađu i sačekati da vidimo šta će se uraditi“, istakla je Zahirovićeva.