Gradonačelnik primio brčanske poljoprivrednike

18.3.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić organizovao je jučer u Gradskoj vijećnici, na zahtjev brčanskih poljoprivrednika, sastanak s grupom investitora u poljoprivredi Brčko distrikta BiH i predstavnicima Udruženja poljoprivrednika „Stočar“. Sastanku su prisustvovali i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović te vršilac dužnosti direktora Ureda za upravljanje javnom imovinom Stevan Softić.

Image for news

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača koji se bave stočarstvom iznijeli su probleme s kojima se susreću u vezi sa zakupom poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu Brčko distrikta BiH.

Predstavnici grupe investitora u poljoprivredi Brčko distrikta BiH zagovaraju mogućnosti dugoročnog zakupa poljoprivrednog zemljišta što im omogućava i bolje planiranje privrednog razvoja.

Pored toga, razgovarano je i o problemima poljoprivrednika koji strahuju od gašenja stočnog fonda koji trenutno posjeduju, ukoliko ne dođe do izmjene pravilnika iz ove oblasti.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je istakao da podsticaji u poljoprivredi nisu razvojni, oni su socijalni te da je namjera pronaći novi model na kojemu se intenzivno radi. Također, nužno je pronaći novi koncept za najbolju raspodjelu poljoprivrednog zemljišta.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH Dževdet Šahović je naglasio da je u završnoj fazi izrade pravilnik o podsticajima u poljoprivredi u kojem su mnoge stavke promijenjene.

Na sastanku su iznesene i inicijative koje se odnose na osnivanje robnih rezervi, ispostavu agencija za sigurnost hrane te dobre podsticajne mjere za stvarni razvoj poljoprivrede.