Gradonačelnik pozvao građane Distrikta da se odazovu popisu stanovništva



30.9.2013. Danas je na konferenciji za medije, dan uoči zvaničnog početka popisa stanovništva, gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić pozvao sve građane Distrikta da iskoriste svoje zakonsko pravo i obavezu i da se popišu, a osobe koje rade na popisu da to čine u skladu sa zakonom, odgovorno i savjesno.


Image for news
"Kako bismo napokon, nakon 1991. godine, dobili nove statističke i egzaktno važne podatke o broju stanovnika pozivam sve ljude da u saradnji sa popisnim komisijama, odnosno popisivačima, u narednih 15 dana iznesu sve one činjenice koje popisivači budu pitali", naglasio je gradonačelnik Domić.
On je dodao da svaki stanovnik Brčko distrikta BiH autonomno i samostalno daje izjave bez ikakvih sugestivnih pitanja ili sufliranja. U tom kontekstu svakako da je suverenitet na stanovniku koji daje podatke o sebi, dok će popisivači te podatke unijeti u obrasce koji će biti dalje proslijeđeni.
Gradonačelnik je još istakao da su tehnički detalji u smislu pripreme završeni, identifikovani su i obučeni instruktori i popisivači te raspoređeni na terenu.
"Vrlo je važno da stanovnici Distrikta znaju da je ovo posao gdje je suverenitet upravo u osobi koja daje podatke kao i da imaju pravo i mogućnosti da sve primjedbe upute komisiji za popis stanovništva kako bi se, eventualne, nepravilnosti ili nesnalaženja na terenu razriješile davanjem dodatnih instrukcija, sugestija ili nekim drugim mjerama", zaključio je gradonačelnik Domić.
Brčko distrikt BiH je osigurao 700.000 KM za popis stanovništva što će biti isplaćeno u okviru ove godine.