Gradonačelnik potpisao ugovor o izgradnji Centra za dijalizu sa njemačkom firmom „Fresenius“

20.9.2010. - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH, dr. Dragan Pajić potpisao je ugovor o izgradnji Centra za dijalizu sa direktoricom njemačke Firme „Fresenius Medical Care“ u Bosni i Hercegovini Želinom Džafić. Projekt koji se priprema već 6 godina konačno će biti realizovan po principu javno-privatnog partnerstva zahvaljujući podršci predstavnika političkih stranaka, odnosno poslanika u Skupštini distrikta, te strpljivosti „Freseniusa“ koji je već četiri ovakva projekta ostvario u Republici Srpskoj, istakao je gradonačelnik Pajić. On je naglasio da ovaj projekt ima veliki značaj za Brčko distrikt, gdje će se bubrežni bolesnici imati tretman po najsavršenijoj tehnologiji.


Image for news

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Mirsad Đapo je istakao da je odluka o potpisivanju ugovora za izgradnju Centra za dijalizu podržana konsenzusom svih poslanika u Skupštini distrikta i izrazio zadovoljstvo što se pitanje liječenja bubrežnih bolesnika na ovaj način riješilo.

Dr. Admir Čandić, šef Odjeljenja za zadravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta je rekao da će se u brčanskom Centru za dijalizu koristiti metoda hemodijafiltracije, koja je najsavremeniji način tretmana koji sprečava obolijevanje bubrežnih bolesnika od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava njihovo opće zdravstveno stanje.

Direktorica Kompanije „Fresenius Medical Care“ za BiH Želina Džafić je istakla da će ova firma uložiti u izgradnju Centra za dijalizu u Brčkom oko 5 miliona eura i da svi radovi treba da budu završeni do aprila iduće godine. Centar će imati kapacitet od 120 bolesnika i u njemu će biti instalirani aparati proizvedeni po posljednjoj tehnologiji. Ona je naglasila da je dobro što je sa Brčko distriktom potpisan ovaj ugovor jer u regiji neće biti tako kvalitetnog centra koji će za 120 eura po pacijentu pružati usluge dijalize. Direktorica Džafić je rekla da će radnici iz postojeće službe za dijalizu biti preuzeti, a bit će i dodatnog zapošljavanja da bi se ispunili zahtijevani standardi, što je regulisano aneksom potpisanog ugovora.