Gradonačelnik Pajić primio slikare iz ruskog grada Ivanova

24.9.2010. - Deset akademskih slikara iz ruske Ivanovske oblasti, članova Udruženja slikara grada Ivanova, primio je gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić u gradskoj Vijećnici.

Image for news
Predsjednica Ivanske oblasti Saveza slikara Rusije Galina Voronova je, zahvalivši se na prijemu, uručila gradonačelniku Pajiću pozdravno pismo od gradonačelnika Ivanova Vladimira Sverčkova i pozvala ga da prisustvuje otvaranju izložbe slika koje je ova grupa slikara uradila u Šapcu, gdje su prethodno boravili, i Brčkom, gdje će gostovati narednih desetak dana. „Trudit ćemo se da uradimo što više slika dok smo u Brčkom a dio tog fundusa ostavit ćemo gradu“, rekla je Voronova. Ona je izrazila uvjerenje da će njihovo gostovanje u Brčkom otvoriti put daljoj saradnji između Ivanovske oblasti i Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Pajić se zahvalio na pozivu i izrazio uvjerenje da je ovo početak duge i uspješne saradnje i zaželio im prijatan boravak i uspješan rad. On je istakao da su oni u Brčkom u funkciji svojevrsnog mosta koji će spojiti ova dva područja. „Vjerujem da naša saradnja može samo donijeti korist Brčko distriktu i uspostaviti veze koje će uroditi plodom u raznim oblastima života i rada“, naglasio je dr. Pajić.

Galina Voronova, akademski grafičar je, predstavljajući kolege slikare, rekla da Ivanovo, koje je oko 300 kilometara od Moskve, ima 106 profesionalnih slikara. Ona je istakla da će svako da radi u svom omiljenom žanru i tehnici, a oni su veoma različiti, te da će slikati prirodu, arhitekturu i kulturne spomenike u Brčko distriktu.