Gradonačelnik otvorio Izložbu „Sava 2010“

8.10.2010. -  Jedanaesta Međunarodna likovna kolonija „Sava 2010“ iznjedrila je još jednu sadržajnu i raznoliku izložbu koju je u gradskoj Galeriji otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Dragan Pajić. On je izrazio zadovoljstvo što se jedna tako respektabilna i već tradicionalna likovna radionica održava u Brčkom, gdje se svake godine okupljaju vrsni umjetnici iz regije, koji ostavljaju svoja djela gradu na Savi, koja im je konstantna inspiracija.

Image for news

Historičar umjetnosti iz Banjaluke Vida Grandić je pozdravljajući brojne ljubitelje slikarstva istakla da je ova radionica stvorila svoj identitetski izraz kojim je utemeljila značajan kulturološki uticaj ne samo u Brčkom nego i na širem prostoru BiH. Posebno je istakla značaj objavljenih publikacija i svakako skupljanje velikog broja likovnih radova koji su sabrani za 11 godina i koji predstavljaju važan dokument za istraživački rad.

Dvanaest umjetnika prikazali su na svojim platnima isto toliko slikarskih opservacija različitog likovnog rukopisa i stvorili vrijedna umjetnička djela. U okviru ovogodišnje likovne radionice održan je i simpozij o temi Umjetnost živi na margini društva, kojim su skrenuli pažnju na neadekvatan položaj umjetnika u regionu. Priznanja i nagrade bili su sastavni dio i Likovne kolonije „Sava 2010“ te su zlatne slikarske palete dobili Snežana Nešković-Simić iz Šapca i Džemail Silajdžić iz Visokog, a domaćinu koji je ugostio slikare na svom imanju Mići Nikiću pripala je slika nastala u njegovom dvorištu. Nagrade je uručio gradonačelnik Dragan Pajić.