Gradonačelnik održao sastanak s učesnicima konferencije „Leaders of Tomorrow – Lideri budućnosti“

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je u Vijećnici održao sastanak s učesnicima konferencije „Leaders of Tomorrow – Lideri budućnosti“ koja se organizuje u okviru 24. godišnjice Brčko distrikta BiH. Konferencija ima za cilj da srednjoškolcima, studentima i mladim profesionalcima iz Brčko distrikta BiH i okolnih zajednica pomogne da se upoznaju s putevima i mogućnostima u IT-u, STEM-u i drugim sektorima, kao i da ih inspiriše uspješnim pričama iz njihovog područja interesovanja.

Image for news

Gradonačelnik je u razgovoru s učesnicima kazao da je ponosan što je Brčko distrikt BiH domaćin ove konferencije koja će, kako je naglasio, mladim ljudima sigurno pružiti priliku za razvoj karijere u različitim oblastima.

„Ova konferencija predstavlja značajan korak ka osnaživanju mladih ljudi našeg Distrikta, ali i šireg okruženja. Osim što će im omogućiti povezivanje s uspješnim pojedincima, pružit će im uvid u najnovije trendove i prakse u njihovim područjima interesovanja. Kao Vlada nastavit ćemo pružati podršku ovakvim i sličnim konferencijama koje imaju za cilj da podrže mlade ljude“, istakao je gradonačelnik.

Organizatori i učesnici su se zahvalili gradonačelniku na prijemu i kazali da su ponosni na prilici da budu dio konferencije te naglasili da će uvijek biti spremni u dijeljenju svojih iskustva i znanja kako bi doprinijeli razvoju Brčko distrikta BiH i cijele Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali i šefica Kabineta gradonačelnika Sabina Uzunović i šef Pododjeljenja za zajedničke poslove obrazovanja Samir Čorbadžić koji su čestitali učesnicima na njihovim dostignućima i istakli važnost kontinuiranog ulaganja u obrazovanje i razvoj mladih talenata.

Na konferenciji će se obratiti Miralem Salihović, voditelj rješenja i tehnologije u Appleu, SAD, Ida Fazlić, doktorski kandidat – nauka o baštini u Evropskom postrojenju za sinhrotronsko zračenje u Rijksmuseumu, Nizozemska, Arman Korajac, istraživač u oblasti teorijske fizike čestica, doktorant na Univerzitetu u Ljubljani, Ena Žunić-Ćejvanović, inženjerka nauke o podacima i mašinskog učenja, dr. sc. Adis Puška, Odjeljenje za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Siniša Ljubojević, doktor studija za harmoniku, te drugi mladi koji su ostvarili izvanredne uspjehe u svojim poljima djelovanja.

Oni će govoriti o svojim iskustvima i najnovijim trendovima u svijetu tehnologije, nauke, inženjeringa, poslovanja, razvoja proizvoda i usluga gdje će mladi imati priliku čuti priče govornika koji su promijenili i svoje živote i svoje zajednice kroz značaj volonterskog angažmana, kroz lokalne inicijative, i neformalnog obrazovanja općenito.

Fondacija budućnosti u BiH jedinstveni je inkubator i akcelerator talenata s ciljem transformacije BiH u prosperitetnu naciju kroz niz aktivnosti koje mogu odgovoriti izazovima 21. stoljeća.