Gradonačelnik održao sastanak s predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH

18.2.2020. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić održao je danas sastanak s predstavnicima Sindikata Brčko distrikta BiH.

Image for news

Razgovarano je o inicijativi ove organizacije za reformu javne uprave u smislu osnivanja Odjeljenja za rad, zapošljavanje i boračko-invalidsku zaštitu u Vladi Brčko distrikta BiH. Ostale teme razgovora bile su i primjena novog Zakona o radu Brčko distrikta BiH, kao i socijalni dijalog.

Predstavnici Sindikata iznijeli su gradonačelniku nekoliko prijedloga, posebno iz oblasti obrazovanja, a koji se odnose na mogućnost subvencioniranja privatnih obdaništa zbog ograničenog kapaciteta obdaništa „Naša djeca“ kao i stipendiranja deficitarnih radničkih zanimanja čime bi se proizvodila radna snaga neophodna preduzećima u Brčkom. Oni su iznijeli i prijedlog mogućeg sufinansiranja prevoza učenika iz drugih općina koji pohađaju nastavu u Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je da Sindikat ostaje nezaobilazan partner za unapređenje prava radnika i ravnopravan član tripartitnog dijaloga. „Iznesen je niz kvalitetnih ideja. Mislim da imamo potrebe da nastavimo saradnju i održimo još sličnih sastanaka, zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje, te da zajednički cjelovito posmatramo probleme, ne samo iz ugla Sindikata nego i poslodavaca i Vlade Brčko distrikta BiH“, zaključio je Milić. On je dodao da dijalog ostaje osnovna metoda očuvanja socijalnog mira u ovoj lokalnoj zajednici te da će se na taj način i ubuduće sarađivati.