Gradonačelnik održao novogodišnju konferenciju za novinare

26.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić istakao je na novogodišnjoj konferenciji za novinare da je proteklu godinu, koja je bila izborna, obilježilo konstituisanje Skupštine i Vlade Brčko distrikta BiH.

Image for news

"Izbor izvršne i zakonodavne vlasti te gradonačelnika i savjetnika gradonačelnika Distrikta je dobar primjer koji pokazuje da smo shvatili ozbiljnost potrebe da se postižu dogovori i konsenzusi. Brčko distrikt BiH se nalazi u nezavidnoj situaciji u kojoj su neophodne brze promjene. Skupštinska većina je odlučna da uspostavi red, rad i disciplinu i iskoristi poziciju koja je Distriktu određena konačnom arbitražnom odlukom, geografskim položajem i relacijama s državnom vlasti i entitetima", rekao je gradonačelnik.

On je istakao je da su u administraciji već pokrenuti određeni koraci koji imaju za cilj  poštovanje zakona i rokova te borbu protiv korupcije i kriminala.

Gradonačelnik je dodao da je 2012. godinu obilježio i prestanak rada supervizije u Brčkom koja sada ima poseban status kao i početak rada Ureda Evropske komisije koja će pomoći u implementaciji evropskih standarda i izvršenja obaveza Distrikta na putu ka Evropskoj uniji.

"U Brčkom se nedovoljno koriste značajne finansijske zalihe koje postoje za provođenje kapitalnih projekata. U planovima za sljedeću godinu veoma je važan privredni razvoj, razvoj poljoprivrede, prehrambene industrije, izgradnja infrastrukture, odvajanje Javne ustanove "Zdravstveni centar Brčko" i Javnog preduzeća "Putevi Brčko" koji je uslov za izgradnju zaobilaznice te uspostavljanje Razvojne agencije Brčko distrikta BiH", naveo je gradonačelnik.

Dr. Domić je dodao da je neophodno unaprijediti obrazovni sistem, iskoristiti mnogobrojne kulturno-historijske spomenike i prirodne ljepote Brčko distrikta BiH kako u turističke svrhe tako i za razvojne kapacitete te promijeniti način rada Ureda za upravljanje javnom imovinom, ali i čitave administracije.

Gradonačelnik Domić je izrazio svoje lično opredjeljenje za otvaranje Vlade Brčko distrikta BiH prema javnosti za šta su već pokrenuti određeni koraci kao što su otvorene sjednice Vlade, objava Press Clippinga, česte konferencije za novinare i ukidanje barijera za javni nastup službenika.

"Odlučili smo da napravimo službenu stranicu Vlade Brčko distrikta BiH na društvenoj mreži Facebook jer nam je važan glas javnosti. Cilj nam je da i na ovaj način čujemo mišljenja naših građana", zaključio je Domić.