Gradonačelnik o učestalom odlasku državnih službenika na bolovanje


4.11.2013. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade, govorio o učestalom odlasku državnih službenika i namještenika gradske administracije na bolovanje.



Image for news
"Evidentan je problem i činjenica da mnogi državni službenici kada dobiju nekakav težak zadatak da obave odu na bolovanje, što svakako da predstavlja problem. U prvom redu, taj problem se ogleda u nekritičnom propisivanju bolovanja od strane ljekara, dok, s druge strane državni službenici na takav način izbjegavaju svoje obaveze, a time se nezakonito troše budžetska sredstva. Ako osoba zaista nije bolesna onda ne treba biti na bolovanju", naglasio je gradonačelnik Domić.
Dr. Domić je još naveo paradoksalnu pojavu da je odlazak na bolovanje za vrijeme trudnoće postala praksa kod državnih službenica koje rade u organima javne uprave, navodeći i situaciju da je u Inspektoratu, Direkciji za finansije i Uredu za upravljanje javnom imovinom te Odjeljenju za obrazovanje jako puno osoba dugo na bolovanju, a razlozi su nepoznati.
"U svim segmentima državne i javne administracije zaposlenici su dugo na bolovanju, a u ovom trenutku ne posjedujemo alat u smislu zakonom propisane kontrole ovakvih stanja. Stoga smo i riješili da to uredimo i da se u budućnosti ode na bolovanje samo kada se uistinu bolesno", ističe gradonačelnik Domić.
On je dodao da će se u zadanom roku od sedam dana napraviti detaljna analiza i pristupiti prilagodbi zakonskih normi na osnovu percepcije i statističkih podataka kako bi utvrdili činjenično stanje, s ciljem da oni ljudi koji uzimaju bolovanje da bi izbjegli svoje redovne obaveze budu sankcionisani.
Odgovarajući na upite novinara gradonačelnik Domić je još istakao kako se bez sankcija ne može ništa riješiti, ali da ipak to moraju biti i neke destimulativne mjere koje će biti usmjerene ponajprije prema ljekarima jer su oni generatori za propisivanje bolovanja a u ovom trenutku to nekritično čine.
"Naprimjer, nedavno mi se žalio menadžment Javne zdravstvene ustanove kako im radnici učestalo odlaze na bolovanje, a isti ti njihovi radnici propisuju ta ista bolovanja. To je nešto što je preuzelo maha i čemu se mora stati na kraj", zaključio je po završetku gradonačelnik Distrikta dr. Anto Domić.