Gradonačelnik na UNICEF prezentaciji programa pravilne ishrane djece predškolske/školske dobi

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr. Zijad Nišić danas je prisustvovao prezentaciji programa pravilne ishrane djece predškolske/školske dobi u organizaciji UNICEF-a.

Image for news

Gradonačelnik je u uvodnom obraćanju kazao da je zdrava ishrana djece ključna za njihov pravilan rast, razvoj i buduće zdravlje.

„Ponosan što smo danas ovdje kako bismo podržali program pravilne ishrane djece predškolske/školske dobi, koji provodi UNICEF. Nastavit ćemo ulagati napore i resurse kako bismo osigurali da svako dijete ima pristup zdravim obrocima i edukaciji o pravilnoj ishrani. To nije samo ulaganje u njihovo zdravlje danas, već i u budućnost naše zajednice“, kazao je gradonačelnik.

Uvodnu riječ održala je i mr. sc. Jela Aćimović, dr. med., voditeljica Sektora za zdravstvo, UNICEF BiH, koja je naglasila da UNICEF zajedno s lokalnim zajednicama radi na promociji zdrave ishrane djece širom BiH.

„Naš cilj je da radimo na tome da svako dijete ima pristup hranljivim obrocima i pravilnoj edukaciji o zdravoj ishrani. Kroz saradnju s lokalnim zajednicama želimo osigurati da se roditelji, odgajatelji, nastavnici kao i zdravstveni radnici osnaže sa znanjem i resursima kako bi podržali zdrave prehrambene navike kod djece. Ova inicijativa nije samo o pružanju hrane, već i o obrazovanju i promociji zdravih stilova života koji će imati dugoročan utjecaj na dobrobit naše djece i cijelog društva“, istakla je Aćimović.

Na prezentaciji stručna predavanja održala je Aldina Bukva-Mahmutović, stručna saradnica za rani rast i razvoj i ishranu, i dr. sc. Aida Filipović Hadžiomeragić, dr. med., voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koja je ujedno i predstavila dosadašnje rezultate programa zdravstvene ishrane koji je uspješno implementiran širom BiH.