Градоначелник истакао важност антифашистичке борбе на 79. годишњици побједе над фашизмом

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић данас је на Партизанском спомен гробљу у Брчком присуствовао 79. годишњици обиљежавања побједе над фашизмом у Другом свјетском рату. Уз присуство грађана, ученика ЈУ Техничке школе, представника локалне власти и представника и чланова СУБНОР-а, градоначелник је положио вијенац и одао почаст свим жртвама које су се бориле против фашизма и за слободу.

Image for news

„Данас се присјећамо храбрости и жртава које су наши преци поднијели у борби против фашизма. Њихова храброст и одлучност оставили су трајни печат у нашој историји и обавезују нас да наставимо његовати вриједности антифашизма и борбе за слободу. Ова 79. годишњица побједе над фашизмом подсјећа нас да је наша дужност чувати успомену на све жртве и наставити градити друштво које његује мир, толеранцију и демократију“, казао је градоначелник.

Градоначелник је искористио прилику и подсјетио да се данас, 9. мај слави и као Дан Европе када је „Шуманова декларација“ означила почетак стварања европске заједнице.

Предсједник СУБНОР-а Брчко дистрикта БиХ Јанко Вуковић нагласио је важност обиљежавања оваквих догађаја који су, како је казао, значајни и за надолазеће генерације.

„Важно је обиљежавати овакве догађаје који су оставили дубок траг у колективном сјећању. Кроз сјећање на побједу над фашизмом преносимо вриједности отпора према тоталитаризму и борбе за слободу нашим надолазећим генерацијама. Само кроз поштовање и разумијевање прошлости можемо градити бољу будућност за све нас“, казао је Јанковић.