Gradonačelnik i šef Policije obratili se javnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

10.12.2012. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić i šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Lujić održali su danas konferenciju za medije povodom 9. decembra Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, na kojoj su saopćili aktivnosti koje Vlada i Policija provode u borbi protiv ove negativne pojave.

Image for news

Gradonačelnik Anto Domić podsjetio je da Vlada Brčko distrikta BiH od prošlog mjeseca provodi akciju "MITO NEĆEMO U NAŠOJ KUĆI" koja ima za cilj da poveća svijest građana i animira stanovništvo Distrikta da prijave korupcijske radnje koje se dešavaju njima ili nekome u njihovom okruženju.

"U okviru kampanje objavljen je telefonski broj 049/217-717 na koji je do sada korupciju prijavilo nešto više od 20 građana što je simbolična cifra koja pokazuje da građani ili ne vjeruju institucijama vlasti ili nisu upućeni šta sve predstavlja korupciju", istakao je gradonačelnik Domić.

On je dodao da je Vlada Brčko distrikta BiH, u skladu s preuzetim obavezama za pristupanje BiH Evropskoj uniji, izradila određene dokumente koji će omogućiti kontinuirano sprečavanje korupcije, ali i dodao da je pred novom Vladom mnogo posla.

"Administracija će morati putem svojih akata, dokumenata, internih kontrola i revizija poslati poruku da se ne isplati baviti korupcijom i uspostaviti preventivne mjere kako bi državni službenici postali svjesni svoje uloge, a građani shvatili da, ukoliko se bave takvom radnjom, čine krivično djelo, kao i druga strana koja zahtijeva neku uslugu.

2012-12-10-Medjunarodni_dan_povodom_borbe-2

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Lujić izrazio je zahvalnost Vladi koja je pokazala političku volju za rješavanje ovako teškog problema cijele zajednice aktivnim učešćem u kampanji "MITO NEĆEMO U NAŠOJ KUĆI".

"Do sada je, od početka kampanje, na osnovu prijava, pokrenuto nekoliko novih istraga. Stoga, još jednom pozivam građane da prijave korupciju na broj Policije 049/217-717", dodao je Lujić.

On je na novinarsko pitanje o akciji Policije i pretresima koji su vršeni jutros u zgradi Vlade potvrdio da je Policija počela realizaciju aktivnosti u akciji kodnog naziva "Lobi" koja traje nekoliko mjeseci, a koja je nastala upravo kroz saradnju s građanima.

"U okviru akcije vrše se tri pretresa u Brčkom i jedan na području Republike Srpske s obzirom da je lice B. J. koje se dovodi u vezu nastanjeno na području Bijeljine. Aktivnosti se provode vezano za tri krivična djela: zloupotreba službenog položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi i nesavjesnog rada u službi. U toku dana bit će preduzete sve radnje u smislu lišavanja slobode, procesuiranja i upućivanja izvještaja Tužilaštvu Distrikta", rekao je Lujić.

Gradonačelnik Domić je, komentirajući spomenutu akciju, rekao da pozdravlja ove aktivnosti ne želeći da prejudicira eventualni epilog akcije.

"Mislim da će ova akcija poslati jasnu poruku drugim državnim službenicima da će, nezavisno od njihovog rejtinga i ranga, morati odgovarati za svoj rad", zaključio je Domić.